Opvoeden? Blijf erover praten

Wat doe jij als je een vraag hebt over opvoeden? Hieronder vind je tips voor ouders met alledaagse opvoedvragen.

Praten met andere ouders

Het is belangrijk om contact te houden met andere ouders. Het is fijn om te kunnen delen hoe je deze periode aanpakt als ouder. En ook even sparren over dagelijkse opvoedkwesties die je tegenkomt kan je helpen. 

Hoe gaan andere ouders bijvoorbeeld om met een driftige peuter of met een kind dat opeens slechter slaapt? Wat doen zij met een puber die veel gamet of het lastig vindt zich aan de maatregelen te houden? En hoe ondersteun je jouw kind bij de combinatie van naar school gaan en online les krijgen?

Praten geeft steun, het lucht op en het helpt goed om te gaan met je kinderen. Lees ook Steun aan ouders van jongeren in coronatijd.

Tips voor contact met ouders

Dagelijks contact met andere ouders wordt weer meer vanzelfsprekend. En naast elkaar aanspreken op het schoolplein zijn er veel manieren van contact mogelijk:

 • Via Whatsapp
  Houd contact met ouders via Whatsapp. Gebruik de appgroep van school of vrienden om elkaar te steunen en tips uit te wisselen.
 • Opvoed-uurtje
  Ga door met het koffiemoment via beeldbellen. Zo’n 'opvoed-uurtje' vervangt de koffieochtend of het praatje op het schoolplein. Leg jouw knelpunt voor: waar loop jij in deze tijd tegenaan? Deel ook de mooie momenten en geef elkaar inspirerende tips.
 • Opvoedparty online
  Deel jouw vragen en oplossingen met je digitale buur. Ook als je geen vragen hebt, ben je welkom om mee te praten. Wie weet kan je iemand anders blij maken met jouw tip. Ga naar de website opvoedparty.nl
 • Opvoedpraatje
  Ken je ouders of buren met opvoedvragen? Zoek contact. Dat kan met een kaartje of via de Whatsapp. Iets leuks en luchtigs kan een ingang zijn om even samen over opvoeden te praten.
 • Buddygezinnen
  Sommige ouders hebben een 'buddygezin'. Om elkaar te ondersteunen kun je zo'n contact voortzetten. Zeker als je er alleen voor staat, kan zo’n moment om je opvoeding letterlijk te delen veel ondersteuning geven. Zorg daarbij wel dat je je aan de algemene regels houdt.

Blijf praten met professionals

Alle ouders hebben opvoedvragen. Deze vragen kun je stellen aan het consultatiebureau, de juf, meester, pedagogisch medewerker of de sporttrainer. Deze professionals denken graag met je mee.

Tips: waar kan je terecht met opvoedvragen?

Kinderopvang of school

Bel, mail of spreek de juf, meester, mentor van de school, sporttrainer of pedagogisch medewerker die jou al eerder heeft gesteund. Ze staan voor je klaar.

Opvoedondersteuner in jouw gemeente

In elke gemeente zijn opvoedondersteuners. Mail of bel de GGD, het Centrum voor Jeugd en Gezin of de gemeente. Ze helpen je graag verder.

Website voor dagelijkse opvoedkwesties

Maak gebruik van de informatie over dagelijkse opvoedsituaties op opvoeden.nl:

Telefonische hulplijnen

Het kan zijn dat je als ouder iemand nodig hebt. Even sparren, een luisterend oor of stoom afblazen. Via dit overzicht weet met welke vraag je waar terecht kunt.

Lees ook

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.