Online veilig blijven

Social media zijn vooral heel handig, leuk en gezellig. Maar het is ook verstandig om te letten op je online veiligheid.

Cyberpesten

Je kunt op allerlei manieren online gepest worden: van vervelende reacties onder je posts tot genante foto’s van jou die worden verspreid. Wordt je online gepest? Hier zijn tips voor wat je kunt doen:

 • Probeer eerst met hem of haar te praten over het pesten. Soms hebben anderen niet door dat zijn of haar acties kwetsend zijn.
 • Werkt praten niet? Blokkeer diegene dan van jouw account.
 • Praat erover met vrienden, je ouders of iemand anders die jij vertrouwt.
 • Reageer niet op het pestbericht. Hoe moeilijk dat soms ook is.
 • Bewaar de berichtjes als bewijs. Je kunt bijvoorbeeld screenshots maken. Mocht je een keer een melding willen maken bij je leraar, een meldpunt of bij de politie, dan kun je deze laten zien.

Wil je meer weten over verschillende vormen van online pesten en hoe je dit voorkomt? Kijk dan op meldknop.nl of op de site van Stichting Stop Pesten NU.

Sexting

Het kan leuk en spannend zijn om sexy foto’s of filmpjes te maken en te versturen. Maar wees voorzichtig. Er zijn ook risico’s.

Er zijn twee manieren waarbij je met sexting te maken kunt krijgen:

 • Je kunt zelf een foto of filmpje versturen naar een ander. Dat kan leuk en spannend zijn. Maar jouw foto’s of filmpjes kunnen ook bij meer mensen terecht komen. Bijvoorbeeld omdat iemand ze doorstuurt naar anderen zonder dat jij dat weet.
 • Je kunt een foto of video van een ander doorgestuurd krijgen.

Wil je weten wat je wel en niet kunt doen op het gebied van sexting? Bekijk eens het filmpje van de NOS over sexting en oplichting. Of lees de tips over wat je kunt doen als het jou overkomt op meldknop.nl.

Grooming

Grooming is een vorm van online kinderlokken. Vaak gaat het om ouderen die zich voordoen als iemand van jouw leeftijd. Zij proberen om foto’s en filmpjes van jou te krijgen. Of een afspraak in het echt met je te maken. Op meldknop.nl vind je veel tips over het herkennen van een groomer en wat je in zo’n situatie kunt doen.

Loverboys / mensenhandel

Het kan voorkomen dat je online in contact komt met een loverboy. Loverboys worden mensenhandelaren genoemd. Zij zijn er op uit om anderen te gebruiken of uit te buiten.

Loverboys zoeken hun slachtoffer vaak online. Als ze eenmaal gevoelige informatie van jou hebben ontvangen gaan ze dit tegen je gebruiken. Dit is strafbaar.

Ben jij in contact met een loverboy? De volgende tips kunnen helpen om uit de situatie te komen:

 • Neem iemand in vertrouwen. Ook als diegene die jou uitbuit zegt dat je niks mag vertellen. Je bent niet de enige die dit overkomt. Misschien schaam je je heel erg, maar het is belangrijk dat je erover praat met iemand. Bijvoorbeeld een vriendin, je ouders, je hulpverlener of je mentor.
 • Je kunt contact opnemen met MIND Korrelatie. Zij bieden anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. Op hun website kun je chatten of je kunt WhatsAppen.
 • Je kunt anoniem contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld. Zij bieden dag en nacht hulp aan iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt.
 • Je kunt anoniem contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Zij zoeken met jou naar de beste oplossing om uit de situatie te komen.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.