Omgangsregeling gescheiden ouders

Verandert de omgangsregeling door de coronamaatregelen? Dat lees je hieronder. Uitgangspunt: de omgangsregeling kan gewoon doorgaan, tenzij iemand verkouden of ziek is.

Kan de omgangsregeling doorgaan?

Ja, de omgangsregeling kan in coronatijd gewoon doorgaan. Kinderen van gescheiden ouders hebben recht op omgang met beide ouders. Uitzondering: als één van de huisgenoten verkouden is of ziek, kan het niet doorgaan.

Co-ouderschap

Als er sprake is van co-ouderschap, dan hebben ouders beiden een gelijkwaardig deel in de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Er is geen sprake van een omgangsregeling. Kinderen zijn doorgaans in een week zowel een paar dagen bij de ene ouder als bij de andere ouder. Als een van de ouders of kinderen verkoudheidsklachten heeft of ziek is, of een kind moet in quarantaine vanwege een coronabesmetting in de klas, dan is het belangrijk om goed met elkaar af te stemmen hoe jullie daar rekening mee houden. In principe zorgen beide ouders voor hun kinderen, ook tijdens ziekte of quarantaine. Een coronabesmetting of andere ernstige gezondheidsredenen vormen hier een uitzondering op.

Moet je afstand houden van je kinderen?

Nee dat hoeft niet. Dat geldt sowieso voor kinderen tot 13 jaar. Zij hoeven nooit anderhalve meter afstand te houden, dus ook niet van hun ouders.

Heb je kinderen van 13 jaar en ouder? Dan is officieel de regel: hou anderhalve meter afstand als je niet tot hetzelfde huishouden behoort. Deze regel is niet prettig voor kinderen van gescheiden ouders. Daarom kun je als ouders afspreken dat de kinderen tot beide huishoudens behoren. Als je dat afspreekt, hoef je geen anderhalve meter afstand te houden.

Coronatest

Als jullie kind verhouden is of koorts heeft, dan beslissen jullie samen over een coronatest. Dat vraagt afstemming. Weeg met elkaar de voor- en nadelen van de test af en bespreek welke gevolgen dit heeft voor jullie kind. Denk daarbij onder andere aan school, het wel of niet doorgaan van de omgang en het al dan niet kunnen ontmoeten van vriendjes en vriendinnetjes.

Als je er samen niet uitkomt, betrek dan iemand die samen met jullie het belang van het kind kan afwegen. Bijvoorbeeld een vriend, de huisarts of de GGD. Ook de pagina Je kind laten testen op corona kan helpend zijn.

Gaat de omgangsregeling door bij ziekte?

Nee, als één van de ouders, kinderen of andere huisgenoten ziek is, kunnen jullie elkaar niet zien. Het gaat dan om klachten als koorts, keelpijn, niezen, hoesten, een loopneus of benauwdheidsklachten. Jullie kunnen wel contact houden door bijvoorbeeld te videobellen.

Uitzonderingen

  • Is je kind verkouden en heeft het geen koorts? Dan kan de omgang doorgaan als je kind jonger is dan 13 jaar.
  • Is één van jullie verkouden en is de koorts minder dan 38 graden? Dan kan de omgang doorgaan als dat belangrijk is voor het kind. Weeg dit met elkaar af en bereid het goed voor. Meer informatie is te vinden op de pagina Face-to-face contact bij ambulante hulpverlening.

Door de rechter opgelegd

Is jullie omgangsregeling door de rechter opgelegd? Zoek samen met de gezinsvoogd naar een andere manier van contact. De gezinsvoogd kan bijvoorbeeld aan beide ouders voorstellen om contact te houden via videobellen. De gezinsvoogd hoeft voor dit besluit geen verzoek in te dienen bij de rechtbank.

Wat als de klas van mijn kind in quarantaine moet?

In sommige gevallen moet een hele klas in quarantaine, bijvoorbeeld bij meerdere positieve coronatesten in de klas. Hoe vervelend ook, de omgangsregeling kan dan niet doorgaan tot de testuitslag bekend en negatief is, of tot het einde van de quarantaineperiode.

Bespreek met elkaar en met jullie kinderen hoe in deze periode het contact met de andere ouder wordt vormgegeven. Denk bijvoorbeeld aan videobellen of een 'raam- of stoepbezoek'.

Gaat de begeleide omgang door?

Ja, de begeleide omgang gaat ook in coronatijd door. Alleen als één van de gezinsleden verkouden is of ziek, kan het niet doorgaan. Zoek dan samen naar andere vormen van contact, zoals videobellen. De betrokken professional overlegt met jullie allebei welke communicatiemiddelen het beste werken.

Hoe maak ik het videobellen leuk met mijn kind?

Videobellen werkt vooral goed als je het samen voorbereidt. Spreek af wanneer jullie bellen en hoe lang. Een keer per week of een paar keer per dag? Spreek ook af welke app je gebruikt: WhatsApp, Skype, FaceTime of Zoom. 

Tips voor videobellen

  • Speel een spelletje
  • Lees een verhaal voor
  • Zing samen liedjes
  • Help met het huiswerk 
  • Kijk samen televisie of een film
  • Sport samen

Kijk voor meer tips op de pagina's zoals Digitale zorg op afstand.

Een samengesteld gezin, wat is belangrijk?  

Een samengesteld gezin bestaat uit partners die allebei eigen kinderen hebben. Deze kinderen zien doorgaans hun andere ouder ook nog. Vragen over het coronavirus en de mogelijkheden van omgang zijn soms lastiger te beantwoorden, omdat er veel meer mensen betrokken zijn.   

Het is belangrijk om goed naar elkaar te luisteren en bewust te zijn van ieders behoeften. Als iedereen het gevoel heeft dat er rekening met hem/haar wordt gehouden, dan kan iedereen ook meer flexibiliteit naar anderen opbrengen.

Probeer creatief te zijn in een samengesteld gezin en vanuit mogelijkheden na te denken over oplossingen. 

Kan de omgang doorgaan als een van de ouders in het buitenland woont?

Dit verschilt per land. Het advies is om alleen te reizen naar landen met een groen of geel reisadvies. Je vindt de actuele reisadviezen op Wijsopreis.nl. De situatie kan per land snel veranderen dus zorg dat je hiervan op de hoogte blijft. Houd er wel rekening mee dat ook wanneer een land groen of geel is, jij en je kind te maken kunt krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. 

Mijn ex stopt de omgangsregeling. Wat nu? 

Praat er met elkaar over. Zeg niet dat jij het recht hebt om je kind te zien, maar verdiep je samen in hoe dit voor jullie kind is. Praat ook over waarom je ex dit wilt. Is het uit angst voor corona? Of gebruikt je ex corona om de omgangsregeling te stoppen? Als je de reden weet, kun je meedenken over een oplossing. Praat altijd vanuit het belang van het kind.

Het lukt niet om samen afspraken te maken. Wat nu?

Misschien kan een familielid of bekende helpen? Als dat ook niet lukt, probeer dan in ieder geval de rust te bewaren. Laat de situatie voor nu even zoals het is. Vind je dat voor je kind lastig, dan kan je de hulp inschakelen van het wijkteam. Is er sprake van een ondertoezichtstelling? Bespreek een aanpassing van de bezoekregeling altijd eerst met de gezinsvoogd.  

Aanbod hulp

Gesprekken met maatschappelijk deskundigen

Het Kenniscentrum Kind en Scheiding voert via Zoom gesprekken met ouders en professionals. Deze gesprekken worden gevoerd met de maatschappelijk deskundigen. Er sluit een advocaat, mediator, psycholoog of stiefcoach aan.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.