Naar opa en oma

Gelukkig zijn er steeds minder regels door corona. Nieuwsgierig of je naar opa of oma mag? En of je afstand moet houden? Lees het hier!

Mag ik naar opa en oma toe?

Je mag op bezoek bij je opa en oma. Sommige opa's of oma's passen op. Maar sommige opa's of oma’s zijn een beetje bang om ziek te worden. Misschien omdat ze al wat ouder zijn. Of omdat ze zich niet lekker voelen. Het is belangrijk om hierover te praten met je ouders en opa en oma. Waar spreken jullie af? Gaan jullie wel of niet knuffelen? 

Is er iemand ziek? Dan moet je een andere keer afspreken.

Mag ik naar opa en oma toe in het verpleeghuis?

Als je opa of oma in een verpleeghuis woont, overleg je eerst of je langs kunt komen. De regels voor bezoek verschillen per verpleeghuis.

Gaan jullie langs bij opa en oma? Dan is het goed als jullie vaak je handen wassen, en natuurlijk niezen en hoesten in jullie elleboog. Is er iemand verkouden of ziek? Spreek dan een andere keer af.

Moet ik bang zijn om opa of oma ziek te maken?

Het is heel normaal dat je daar bang voor bent. Als jij niet ziek of verkouden bent kun je gezellig naar opa of oma. Veel opa's of oma's hebben al een vaccin gekregen. Door het vaccin worden ze niet meer heel ziek door het coronavirus. Moet je wel een keertje niezen? Doe dit dan in je elleboog. Zo komt je nies niet in de buurt van opa of oma.

Wat kan ik doen als ik opa en oma erg mis?

Het is logisch dat je opa en oma mist. Gelukkig kun je via de telefoon of computer bijkletsen. Maar er kan veel meer:

  • Online spelletjes spelen. Zoals schaken, Uno online of Wordfeud. 
  • Voordat je naar bed gaat, kan opa of oma je voorlezen. Of lees opa en oma voor!
  • Online les van opa of oma. Denk aan: breiles van oma of tekenles van opa.
  • Samen een verhaal maken. Spreek om beurten een paar zinnen in via bijvoorbeeld Whatsapp. Verzin zo samen een verhaal.
  • Een raadspelletje spelen. Verstuur een geluid naar opa en oma. Kijk hoe lang het duurt, voordat ze weten wat het is. Of stuur een foto. Je mag ze een beetje helpen met een hint.
  • Maak samen een tekening. Jij schrijft vijf dingen op die je gaat tekenen. Opa of oma maakt een rijtje met vijf kleuren. Leg de rijtjes naast elkaar en teken wat er uitkomt. Bijvoorbeeld een mooie geel-paars gestreepte olifant. Of een oranje boom. Als je tekening af is, stuur 'm naar opa en oma!

Wat als ik ben bang om corona door te geven?

Dat is heel normaal. Iedereen is wel eens bang. Sommige kinderen zijn bang voor het donker. Of bang om te logeren. Je kunt ook bang zijn om corona door te geven. Aan je ouders. Of opa en oma. Dat is niet gek.

Voel je je niet ziek? Dan is de kans heel klein dat je corona doorgeeft.

Maak je je toch heel erg zorgen?

  • Je kunt er dan met iemand over praten. Met je ouders of je juf of meester.
  • Je kunt ook bellen met de Kindertelefoon. Via de Kindertelefoon kun je ook chatten.
  • Als je het moeilijk vind om te praten, kun je het misschien op een briefje schrijven. Dat kun je dan aan je ouders geven.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.