Mbo, hbo en wo

Bijna alles is weer ‘normaal’ op mbo’s, hbo’s en universiteiten. Maar welke regels zijn er nog wel? En hoe motiveer je jezelf als je ook nog online lessen moet volgen? Dat en meer lees je op deze pagina.

Wat zijn de regels tot 25 september?

Je hoeft geen anderhalve meter afstand meer te houden van medestudenten. En dus is er weer een stuk meer mogelijk! Er zijn nog wel een paar regels als je naar je opleiding gaat:

 • Er mogen maximaal 75 personen in een collegezaal. Daardoor moet je waarschijnlijk sommige colleges toch nog online volgen.
 • Je draagt een mondkapje. Deze mag af als je in het leslokaal of de collegezaal zit.
 • Het advies is om twee keer per week een zelftest te doen. Veel mensen hebben geen klachten als ze besmet zijn met corona, maar kunnen dan wel anderen besmetten. Door regelmatig een zelftest te doen, is de kans kleiner dat je medestudenten ongemerkt besmet.  
 • Houd je aan de basisregels. Denk aan: thuisblijven en je laten testen als je klachten hebt, niezen in je elleboog en vaak je handen wassen.

Wil je meer weten over de periode na de zomervakantie? NOS Stories geeft antwoord op de meestgestelde vragen of kijk op deze pagina van de rijksoverheid.

Wat zijn de regels voor mbo’s, hbo’s en universiteiten vanaf 25 september?

Eigenlijk gaat alles zo veel mogelijk als ‘normaal’. De hele collegezaal mag vanaf 25 september weer vol en je hoeft geen mondkapje meer te dragen. Het kan natuurlijk voorkomen dat een les toch online is omdat een docent klachten heeft. Of omdat er besmettingen zijn.

Deze algemene regels en adviezen gelden nog:

 • Houd je aan de basisregels. Denk aan: thuisblijven en je laten testen als je klachten hebt, niezen in je elleboog en vaak je handen wassen.
 • Het advies is om twee keer per week een zelftest te doen. Veel mensen hebben geen klachten als ze besmet zijn met corona, maar kunnen dan wel anderen besmetten. Door regelmatig een zelftest te doen, is de kans kleiner dat je medestudenten ongemerkt besmet.  

Kan mijn stage doorgaan?

Ja. In de meeste gevallen gaan stages gewoon door. Maar het ligt eraan waar je stage loopt. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je begeleider.

Ik heb les op het mbo, de hogeschool of universiteit. Moet ik dan anderhalve meter afstand houden?

Nee. Vanaf 30 augustus hoeft dat niet meer. Ben je 18 jaar of ouder? Buiten het mbo-, hbo- of universiteitsgebouw houd je wel weer afstand van je medestudenten. Dat hoeft vanaf 25 september ook niet meer. Het advies blijft wel om elkaar de ruimte te geven.

Is een mondkapje verplicht op het mbo, hbo en de universiteit?

Je hoeft alleen een mondkapje te dragen als je door het gebouw loopt. Als je in het leslokaal of de collegezaal zit mag je je mondkapje af doen. Vanaf 25 september hoef je geen mondkapje meer op op het mbo, hbo of universiteit.

Mag ik naar mijn opleiding om in de bibliotheek te studeren?

Op veel mbo’s, hbo’s en universiteiten mag je in de bibliotheek studeren. Kijk op de website van je onderwijsinstelling of je op een studiewerkplek kunt zitten. De openbare bibliotheek is ook open. Vaak moet je wel van tevoren een plekje reserveren.

Hoe motiveer ik mezelf als ik online onderwijs krijg?

Vanaf 30 augustus hoef je geen anderhalve meter afstand meer te houden van medestudenten als je aanwezig bent op jouw mbo-school, hogeschool of universiteit. En dat betekent dat je veel lessen weer ‘in het echt’ kan volgen. Toch kan het wel zijn dat je ook nog een aantal lessen online moet volgen, bijvoorbeeld omdat je in quarantaine zit en thuis moet blijven. Het kan lastig zijn om jezelf dan te motiveren.

Hieronder staan een aantal tips om jezelf te motiveren:

 • Start elke dag op dezelfde manier. Dat zorgt voor een vast ritme. Je kunt bijvoorbeeld een halfuurtje afspreken met je klasgenoten of met je docent. Je kunt dan bespreken wat iedereen gaat doen die dag. Je begint dan allemaal tegelijk en voorkomt uitstelgedrag.
 • Neem genoeg pauzes en ga even naar buiten als het kan. Les krijgen via je computer kost meer energie dan in een lokaal. Het is dus logisch dat je iets vaker pauze nodig hebt.
 • Je kunt (online) samen met je klasgenoten studeren. Spreek met elkaar af om te videobellen en ga samen aan de slag. Als je genoeg ruimte hebt om afstand te houden, kun je ook twee studiegenoten uitnodigen om samen te studeren. Je kunt elkaar dan motiveren, pauze houden en vragen stellen.
 • Zorg dat je je werkplek hebt opgeruimd. Dat zorgt ook voor een opgeruimd hoofd. En een opgeruimd hoofd zorgt voor een betere concentratie.
 • Veel apps kunnen helpen met beter studeren. Er zijn apps die je helpen met het ordenen van je gedachten, je kunnen overhoren of je belonen als je je niet laat afleiden.
 • Vraag om hulp als je vastloopt. Iedereen probeert er het beste van te maken en niet alles gaat perfect. Het is niet voor iedereen even makkelijk om zelfstandig te studeren. Je kunt altijd bij je begeleider, klasgenoten of leraren terecht met je vragen.

Voel je je eenzaam doordat je minder contact hebt met klas- of studiegenoten? Lees dan ook deze tips op de pagina Ik voel me alleen.

Ik loop studievertraging op. Heeft dat gevolgen voor mijn studiekosten?

Als je studievertraging oploopt, heb je recht op een tegemoetkoming. Dit geldt voor de maanden dat je extra studeert door corona. Deze regel geldt voor studenten in het mbo, hbo en wo die tussen februari en augustus 2021 hun diploma halen.

Voor antwoorden op vragen over je studiefinanciering, studentenreisproduct en collegegeld kun je kijken op de website van DUO. Hier vind je ook informatie over compensatie van collegegeld. Meer informatie vind je ook op de website van studentenvakbond LSVb.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.