Kinderen en isolatie

Kinderen die klachten hebben en positief getest zijn, gaan in quarantaine of isolatie. Toch is isolatie bij veel kinderen niet mogelijk of wenselijk. Hoe ga je hier als ouder mee om? Benieuwd naar wat de quarantaine- en isolatieregels voor gezinnen precies zijn? Dat lees je op Rijksoverheid.nl.

Welke coronamaatregelen gelden er?

Er zijn geen verplichte maatregelen meer. Alleen nog het dragen van een mondkapje op het vliegveld en in het vliegtuig. Wel gelden voor iedereen een aantal basisadviezen.

Het afzonderen van een kind zal in de praktijk betekenen dat een ouder toch vaak het kind moet helpen bij de verzorging, bijvoorbeeld met douchen en tandenpoetsen. Praktisch is volledig isoleren vaak dus niet mogelijk. Daarnaast heeft het kind ook emotionele aandacht en steun nodig van een ouder. Contact is onmisbaar. Vanuit de wetenschappelijke literatuur weten we dat sociale isolatie een negatieve impact heeft op de ontwikkeling van kinderen, zelfs als deze isolatie maar van korte duur is.

Met het gezin in quarantaine

Uit de ervaringen van andere gezinnen blijkt dat deze er bijna allemaal voor kiezen om als gezin in quarantaine te gaan. Als het kan, is het wel goed om zo min mogelijk fysiek contact te hebben met het positief geteste kind om verdere besmetting binnen het gezin te voorkomen. Kijk welke activiteiten jullie samen kunnen doen op anderhalve meter afstand. Denk bijvoorbeeld aan een online pubquiz, online spel of voorlezen op afstand.

Lees meer over de specifieke quarantaineregels voor jullie gezin

Jouw reactie

Wees je als ouder bewust van je eigen reacties en zorgen. Hoe jij reageert heeft effect op hoe je kind omgaat met de situatie. Het helpt misschien als er in de omgeving andere gezinnen zijn die met hetzelfde te maken hebben. Zoek steun bij elkaar en wissel ervaringen uit. Het helpt ook om stoom te kunnen afblazen door bijvoorbeeld gewoon even samen te bellen.

Belang van steun voor een ziek kind

Het is heel logisch dat je voor je kind wil zorgen als hij of zij ziek is. Een kind heeft deze steun ook nodig. Dat geldt dus ook voor een kind dat ziek is van de coronabesmetting. Deze zorg gaat van de praktische dingen zoals zorgen dat het kind voldoende drinkt en slaapt tot emotionele aandacht. Denk hierbij aan een verhaaltje voorlezen of kijk samen naar een film. Ook hier is je eigen houding belangrijk. Het coronavirus gooit voor jouw gevoel misschien alles in de war en dat kan soms frustrerend zijn of stress geven. Maar probeer ervoor te zorgen dat je je kind geen schuldgevoel geeft en erken dat het kind ziek mag zijn.

Praten met je kinderen

Als een kind besmet is met het coronavirus is het belangrijk dat je hierover in gesprek blijft met je kind. En vooral ook met de andere kinderen in het gezin.

Alle pagina's over het coronavirus

Naar het overzicht

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.