Kinderen en isolatie

Kinderen die positief getest zijn, blijven thuis. Toch is isolatie bij veel kinderen niet mogelijk of wenselijk. Hoe ga je hier als ouder mee om? Benieuwd naar wat de quarantaine- en isolatieregels voor gezinnen precies zijn? Dat lees je op Rijksoverheid.nl.

Welke coronamaatregelen gelden er?

Er zijn geen verplichte maatregelen meer. Wel gelden voor iedereen een aantal basisadviezen.

Het afzonderen van een kind zal in de praktijk betekenen dat een ouder toch vaak het kind moet helpen bij de verzorging, bijvoorbeeld met douchen en tandenpoetsen. Praktisch is volledig isoleren vaak dus niet mogelijk. Daarnaast heeft het kind ook emotionele aandacht en steun nodig van een ouder. Contact is onmisbaar. Vanuit de wetenschappelijke literatuur weten we dat sociale isolatie een negatieve impact heeft op de ontwikkeling van kinderen, zelfs als deze isolatie maar van korte duur is.

Als isolatie niet haalbaar is

Isolatie van het kind is vaak niet wenselijk en haalbaar. Daarom zul je als gezinsleden in contact blijven met elkaar. Als het kan, is het wel goed om zo min mogelijk fysiek contact te hebben met het positief geteste kind om verdere besmetting binnen het gezin te voorkomen. Kijk welke activiteiten jullie samen kunnen doen op anderhalve meter afstand. Denk bijvoorbeeld aan een online pubquiz, online spel of voorlezen op afstand.

Lees meer over de specifieke quarantaineregels voor jullie gezin

Jouw reactie op je kind

Wees je als ouder bewust van je eigen reacties en zorgen. Hoe jij reageert heeft effect op hoe je kind omgaat met de situatie. Het helpt misschien als er in de omgeving andere gezinnen zijn die met hetzelfde te maken hebben. Zoek steun bij elkaar en wissel ervaringen uit. Het helpt ook om stoom te kunnen afblazen door bijvoorbeeld gewoon even samen te bellen.

Belang van steun voor een ziek kind

Het is heel logisch dat je voor je kind wil zorgen als hij of zij ziek is. Een kind heeft deze steun ook nodig. Dat geldt dus ook voor een kind dat ziek is van de coronabesmetting. Deze zorg gaat van de praktische dingen zoals zorgen dat het kind voldoende drinkt en slaapt tot emotionele aandacht. Denk hierbij aan een verhaaltje voorlezen of kijk samen naar een film. Ook hier is je eigen houding belangrijk. Het coronavirus gooit voor jouw gevoel misschien alles op dit moment in de war en dat kan soms frustrerend zijn of stress geven. Maar probeer ervoor te zorgen dat je je kind geen schuldgevoel geeft en erken dat het kind ziek mag zijn.

Praten met je kinderen

Als een kind besmet is met het coronavirus is het belangrijk dat je hierover in gesprek blijft met je kind. En vooral ook met de andere kinderen in het gezin.