Je kind wel of niet vaccineren tegen corona, hoe maak je deze keuze?

Vanaf 18 januari hebben veel ouders in Nederland een uitnodiging gekregen van het RIVM om hun kind tussen de 5 en 11 jaar te laten vaccineren.  De keuze om dit wel of niet te doen is aan de ouders of verzorgers. Dit kan een lastige beslissing zijn.

Omgaan met meningen en adviezen

De keuze om jezelf te laten vaccineren was misschien al niet makkelijk. Nu is het aan jou om deze beslissing te nemen voor je kind. Je vraagt je misschien af of het wel nodig is om je kind te laten vaccineren tegen corona en wat de risico's zijn. De meningen en adviezen vliegen je om de oren. Op internet lees je wisselende verhalen, maar ook de mensen om je heen hebben allemaal hun eigen mening.

Ook kan het moeilijk zijn om met anderen te praten over corona. Je bent niet de enige die dat vindt. Het helpt om jezelf open te stellen voor de mening van iemand anders en oprechte interesse te tonen. Stel bijvoorbeeld vragen als: waar maak jij je zorgen over? Probeer daarbij de ander niet te overtuigen van jouw mening, maar luister en reageer begripvol. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn om elkaar toch te begrijpen.

Online discussie voorkomen

Probeer niet online met elkaar in discussie te gaan. Bespreek het dus niet met elkaar via WhatsApp, Facebook of andere sociale media. Bij onderwerpen waarbij meningen soms erg van elkaar kunnen verschillen is het belangrijk om elkaar te horen of zien. Via berichtjes is het moeilijker om jezelf goed uit te drukken.

Begint iemand toch online het gesprek? Vraag diegene dan om je even te bellen of af te spreken en blijf tijdens het gesprek vooral bij jezelf. Bijvoorbeeld door te praten in de ik-vorm: 'ik vind…' en 'ik ben bang voor…'. Sluit het gesprek daarna positief af. Praat verder over iets luchtigs of ga iets leuks doen samen.

Twijfel en meningsverschillen zijn heel normaal, maar het maakt de beslissing niet makkelijker. Dus, hoe maak je nou een keuze?

Lees, luister en ga het gesprek aan

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te zorgen dat je een weloverwogen beslissing maakt:

  • Verdiep je in de voors en tegens: NOS, RIVM, Volkskrant, RTL.
  • Luister naar je eigen gevoel.
  • Bespreek het met je kind, zodat zij vragen kunnen stellen. 

Maar ook als je de kennis hebt, kan het alsnog lastig zijn om een beslissing te nemen. Kom je er nog niet helemaal uit? Praat er dan over met bijvoorbeeld je huisarts of de Twijfeltelefoon. Of bekijk de keuzehulp van kinderarts Mathijs Binkhorst.

Geen gemakkelijke keuze

Er kan natuurlijk nog meer meespelen bij het maken van de keuze. Misschien heeft je kind last van prikangst, zijn jij en je kind het niet eens, of denken jij en je partner heel anders over corona. Lees dan onderstaande artikelen:

Tips om je kind voor te bereiden op een vaccinatieMag ik een kind vaccineren als één van de ouders of beide ouders toestemming weigeren? Ouders over het dilemma: laat je je kind vaccineren tegen corona?