Je kind testen op corona

Voor iedereen met klachten die passen bij het coronavirus geldt het advies je te testen. Voor kinderen kan testen spannend zijn. Hoe ga je hiermee om?

Welke coronamaatregelen gelden er?

Er zijn geen verplichte maatregelen meer. Wel gelden voor iedereen een aantal basisadviezen.

Twijfel je of het nodig is om je kind te laten testen? Lees dan de informatie over testen van kinderen bij de Algemene informatie over corona van het NJi

Zelftest bij kinderen

Wanneer je kind klachten heeft, doe je een test. Dit geldt ook voor kinderen die corona hebben gehad of zijn gevaccineerd.

Tips voor zelftesten bij kinderen:

 • Neem de tijd voor het testen, bekijk eerst samen wat je allemaal nodig hebt en neem samen voor je begint de stappen uit de handleiding door.
 • Geef je kind ook echt het gevoel dat je dit samen doet. Kijk wat je kind zelf kan doen. Misschien kan je kind een stopwatch zetten voor de stappen waar een tijd bij staat bijvoorbeeld. Door je kind te laten helpen geef je je kind het gevoel dat het regie heeft over wat er gebeurt.
 • Wanneer je bezig bent met de test, vertel dan ook stap voor stap steeds wat je doet.
 • Maak er als het kan iets leuks van. Bij kleine kinderen kun je er bijvoorbeeld een liedje bij zingen. Denk aan iets als: '1, 2, 3 hier komt ie, 4, 5, 6, 7 daar is het stokje gebleven'.
 • Zorg dat je zelf rustig blijft. Vind je het spannend? Maak er dan een grapje over. Kinderen voelen spanning vaak aan, dus je kunt het beter zeggen dan verzwijgen.
 • Leg ook niet te veel uit. Misschien wil je heel veel vertellen of uitleggen, maar dat is niet nodig. Je kind vraagt vaak wel wat het precies wil weten. Veel meer dan dat hoef je dan ook niet te vertellen.
 • Het wattenstaafje is natuurlijk het meest spannend. Let erop dat deze niet te diep gaat.

Lukt het niet goed om een zelftest af te nemen bij je kind? Bijvoorbeeld doordat je het spannend vindt of dat je kind het niet prettig vindt? Laat je kind dan testen bij de GGD. Ook behoren sommige kinderen  tot een specifieke doelgroep die nog getest kunnen worden bij de GGD. Lees hierover meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Tips voor als je kind wordt getest

 • Vraag vooraf hoe de testlocatie is ingericht. Kijk of er een andere optie is dan de autoteststraat, zodat je dicht bij je kind kunt blijven.
 • Bereid je kind voor op de test door er op een neutrale, rustige manier over te praten. Vertel bijvoorbeeld hoe lang het duurt en hoe de testmedewerkers eruit zien. Bespreek ook hoe je als ouder kunt helpen voor en tijdens de test.
 • Zorg tijdens de test eventueel voor afleiding door samen aan iets leuks te denken of een filmpje te kijken. Lukt dat niet? Tel dan samen af tot het voorbij is.
 • De test gaat makkelijker als je kind zit of ligt. En misschien vindt je kind het fijn als je achter hem zit of er naast ligt. Overleg met de testmedewerker of dit mogelijk is.
 • Houd je kind niet vast als het dat niet wil, dit kan negatieve gevoelens veroorzaken.
 • Vraag achteraf aan je kind hoe het ging en geef complimenten.

Bij sommige testlocaties hebben ze speciale teststraten voor kinderen. Hier nemen ze extra de tijd voor kinderen, hebben ze gezinsruimtes ingericht en krijgen kinderen na afloop een knuffel of dapperheidsdiploma. Je kunt ernaar vragen als je de afspraak maakt.

Hoe werkt een coronatest?

Het zijn al wat oudere filmpjes, maar ze laten goed zien hoe een coronatest bij de GGD werkt. Bekijk dit samen met je kind, zodat je er samen over kunt praten en je eventuele vragen kunt beantwoorden. 

Bekijk de video over testen van kinderen van het JeugdjournaalBekijk de video over testen bij kinderen van het RIVM

Andere soorten testen voor jonge kinderen

Alle kinderen tot twaalf jaar krijgen een ondiepe neustest in combinatie met de keeltest. Het wattenstaafje gaat één tot twee centimeter de neus in. Bij volwassenen is dit vier tot zeven centimeter. Hierdoor is een coronatest voor kinderen minder vervelend. 

Voor een testafspraak voor je kind kun je het beste even bellen. De GGD plant dan extra tijd in wanneer je kind jonger is dan 7 jaar of wanneer je kind het spannend vindt. Ook voor vragen over het testen van hele jonge kinderen kun je de GGD bellen. Zij kunnen je uitleggen wanneer testen verstandig is en hoe ze dit precies doen.

Na het testen

Iedereen die wacht op de uitslag van een test die is afgenomen bij de GGD moet thuisblijven, ook kinderen. Wanneer daarna blijkt dat de test positief is ga je in quarantaine.

Wanneer de uitslag negatief is, mag je kind weer naar de opvang of naar school. Dit mag ook wanneer je kind nog klachten heeft. 

Twijfel je of je kind in quarantaine moet of wie zich moeten laten testen? Doe de quarantainecheck of lees de quarantaineregels voor gezinnen op Rijksoverheid.nl.

Wie beslist of mijn kind wordt getest?

Bij kinderen tot 12 jaar beslissen de ouders over de medische zorg. Je kind heeft wel recht op begrijpelijke informatie over wat er gebeurt en waarom. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar beslissen samen met hun ouders en geven zelf toestemming voor een test. Kinderen vanaf 16 jaar beslissen zelf.

Meer over het coronavirus

Weten welke informatie we hebben voor jongeren, ouders, professionals en beleidsmakers?

Bekijk het overzicht