Je kind laten testen op corona

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus, kan zich laten testen. Een test kan ook nodig zijn wanneer je op reis gaat naar het buitenland. Voor kinderen kan testen spannend zijn. Hoe ga je hiermee om?

Twijfel je of het nodig is om je kind te laten testen? Lees dan de informatie over testen van kinderen bij de Algemene informatie over corona van het NJi

Tips voor als je kind wordt getest

  • Vraag vooraf hoe de testlocatie is ingericht. Kijk of er een andere optie is dan de autoteststraat, zodat je dicht bij je kind kunt blijven.
  • Bereid je kind voor op de test door er op een neutrale, rustige manier over te praten. Vertel bijvoorbeeld hoe lang het duurt en hoe de testmedewerkers eruit zien. Bespreek ook hoe je als ouder kunt helpen voor en tijdens de test.
  • Zorg tijdens de test eventueel voor afleiding door samen aan iets leuks te denken of een filmpje te kijken. Lukt dat niet? Tel dan samen af tot het voorbij is.
  • De test gaat makkelijker als je kind zit of ligt. En misschien vindt je kind het fijn als je achter hem zit of er naast ligt. Overleg met de testmedewerker of dit mogelijk is.
  • Houd je kind niet vast als het dat niet wil, dit kan negatieve gevoelens veroorzaken.
  • Vraag achteraf aan je kind hoe het ging en geef complimenten.

Bij sommige testlocaties hebben ze speciale teststraten voor kinderen. Hier nemen ze extra de tijd voor kinderen, hebben ze gezinsruimtes ingericht en krijgen kinderen na afloop een knuffel of dapperheidsdiploma. Je kunt ernaar vragen als je de afspraak maakt.

In onderstaand filmpje van het Jeugdjournaal zie je hoe het gaat bij zo’n teststraat voor kinderen. Ook vertellen kinderen waarom zij zich laten testen én hoe het ging.

Videobeschrijving

Meer kinderen positief testen op corona. Dat komt waarschijnlijk vooral doordat er steeds meer kinderen getest worden. Dat merken ze ook bij de speciale kinderteststraat in Eindhoven.

Ervaringsverhaal

Veel kinderen zijn al getest. En wat vonden ze daarvan? Floortje van 11 jaar kwam thuis met keelklachten. Toen de klachten toenamen besloot moeder Daniëlle, in overleg met haar dochter, een coronatest te laten doen. Daniëlle deelt hun ervaring van de teststraat. Haar tip: 'Zorg ervoor dat je het samen voorbereidt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.'

Lees het hele verhaal: De teststraat: 'zorg dat je het samen voorbereidt'

Hoe werkt een coronatest?

Het is al een wat ouder filmpje, maar het Jeugdjournaal laat in een filmpje zien hoe een coronatest werkt. Bekijk dit filmpje samen met je kinderen, zodat je eventuele vragen kunt beantwoorden. 

Bekijk de video over testen bij kinderen

Andere soorten testen voor jonge kinderen

Alle kinderen tot twaalf jaar krijgen alleen nog maar een ondiepe neustest aangeboden, in combinatie met de keeltest. Hierdoor is een coronatest voor kinderen minder vervelend. 

Voor een testafspraak voor je kind kun je het beste even bellen. De GGD plant dan extra tijd in wanneer je kind jonger is dan 7 jaar of wanneer je kind het spannend vindt.

Wie beslist of mijn kind wordt getest?

Bij kinderen tot 12 jaar beslissen de ouders over de medische zorg. Je kind heeft wel recht op begrijpelijke informatie over wat er gebeurt en waarom. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar beslissen samen met hun ouders en geven zelf toestemming voor een test. Kinderen vanaf 16 jaar beslissen zelf.

Bel 0800-1202 of ga naar coronatest.nl voor het maken van een afspraak. 

Lees ook

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.