Als je in een pleeggezin of gezinshuis woont

Waar moet je op letten als er iemand op bezoek komt in jouw pleeggezin of gezinshuis? Lees op deze pagina antwoorden op veelgestelde vragen.

Ik woon in een pleeggezin. Mogen vrienden en familie op bezoek komen?

Ja, dat mag. Overleg wel eerst met jouw pleegouders. 

Heeft iemand verkoudheidsklachten of is iemand ziek? Dan kan het bezoek niet doorgaan. Met klachten laat je je testen. Als uit de coronatest komt dat het geen corona is, dan mag je wel weer afspreken. Als het niet doorgaat, dan zoek je samen met jouw pleegouders naar andere mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld videobellen. En maak gelijk een nieuwe afspraak voor het bezoek.

Ik woon in een gezinshuis. Mag ik bezoek krijgen?

Ja, dat mag. Bespreek eerst met je gezinshuisouders hoe jullie het bezoek willen organiseren. Maak bijvoorbeeld een planning, zodat het niet te druk wordt in huis.

Als er iemand ziek of verkouden is, dan kan het bezoek op dat moment niet doorgaan. Je kunt dan iets anders verzinnen om contact te hebben. Lees de tips onderaan deze pagina.

Kan ik blijven logeren bij mijn vrienden?

Ja, je mag bij elkaar logeren. Het is wel belangrijk om te zorgen dat er voldoende frisse lucht is, dus houd ’s nachts een raampje of de deur open. Bespreek het natuurlijk eerst met je pleegouders of je gezinshuisouders.

Tips: hoe kan ik contact houden met vrienden en familie?

Kun je even niet op bezoek bij mensen die belangrijk voor je zijn? Of zij bij jou? Dat is natuurlijk balen. Hoe kan je op een andere manier contact houden? Waarschijnlijk heb je daar in de afgelopen tijd al wel ideeën voor opgedaan. FaceTime, WhatsApp of Skype heb je vast al eens uitgeprobeerd.

Probeer elke dag iemand te spreken via app, een (video)belletje, spraakbericht via Whatsapp, of op een andere manier. Stel voor om op vaste momenten contact te hebben. Voel je je vooral eenzaam op bepaalde momenten, zoals tijdens het avondeten? Nodig iemand digitaal uit aan je tafel. Of meld je aan op de site Stay Connected om in contact te komen met andere jongeren.

Lees ook

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.