Ik voel me alleen

Misschien voel je je wel eenzaam. Je soms eenzaam voelen is heel normaal. Wat kun je doen als je je soms alleen voelt? En waar kun je terecht als je je lange tijd eenzaam voelt?

Ik voel mij eenzaam. Wat kan ik doen?

Als jij je alleen voelt, ben je zeker niet de enige. Wist je trouwens dat het heel normaal is als je je soms eenzaam voelt? Normaal gesproken voelt ongeveer 40-70 procent van de jongeren zich wel eens zo. Dit gevoel verdwijnt vaak na een tijdje weer. Hoewel het vervelend is, is er dus nog geen reden voor paniek.

Tips voor wat je kunt doen aan eenzaamheid

Spreek af

Ook als je je somber voelt en nergens zin in hebt. Juist dan is het goed om wel iets af te spreken met bijvoorbeeld vrienden, studiegenoten of familie. Tip: Spreek af op een vast moment in de week. Wil je nieuwe leeftijdsgenoten leren kennen, maar lukt dat nog niet zo goed? Ook dat is niet gek. Kijk eens op je opleiding, of via organisaties als Join-Us of er activiteiten op de agenda staan. Er zijn veel jongeren óók op zoek naar vrienden! Op 1 oktober organiseert Join-Us door het hele land activiteiten. Kijk voor meer informatie op de website SocialFriday.

Maak elke dag contact

Probeer elke dag iemand te zien of te spreken via app, een (video)belletje, spraakbericht via WhatsApp, of op een andere manier. Stel voor om op vaste momenten contact te hebben. Voel je je vooral eenzaam op bepaalde momenten, zoals tijdens het avondeten? Nodig iemand uit. Of laat een berichtje achter op het forum van de website eenzame jongeren.

Houd de sociale media van je gemeente en jongerenwerk in de gaten, zij organiseren ook activiteiten! Vind je het spannend om alleen aan een activiteit mee te doen? Je kunt ook samen met iemand gaan die je al een beetje kent.

Praat erover

Laat mensen weten hoe je je voelt. Of laat ze weten dat je gewoon even een praatje wilt maken. Houd in gedachten: mensen willen echt naar je luisteren of je helpen. Heb je niemand waarmee je kunt praten? Met deze organisaties kun je chatten of bellen.

Ga naar buiten

Ga elke dag even naar buiten. Door te bewegen en naar buiten te gaan voel je je echt beter. Je kunt bijvoorbeeld buiten sporten. Lees meer op de pagina Sport en bewegen.

Kijk naar wat er wel goed gaat

Schrijf elke dag iets kleins op wat die dag wél leuk, mooi, grappig of gezellig was. 

Videobeschrijving

Korte animatie over eenzaamheid bij jongeren. Voel jij je vaak alleen? Kun je wel wat tips gebruiken? Check deze korte video!

Wil je meer tips over eenzaamheid? Kijk dan op de website van de Kindertelefoon.

Ik blijf me eenzaam voelen. Wat kan ik doen?

Merk je dat de eenzaamheid niet weg gaat of heb je er al langer last van? Het is belangrijk dat je hier met iemand over praat, omdat het slecht kan zijn voor je gezondheid. Er zijn verschillende organisaties waar je bij terecht kan:

Lees op deze pagina een aantal ervaringsverhalen van jongeren die zich lang eenzaam hebben gevoeld.

Lees ook

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.