Als iemand bij jou thuis langdurig zorg nodig heeft

Heb je een broer of zus met een beperking of ziekte? Of heeft je vader of moeder een ziekte die niet overgaat en zijn jullie bang dat hij of zij corona krijgt? Dan kan het spannend zijn om andere mensen te ontmoeten.

Welke maatregelen zijn er tegen corona?

Er zijn algemene basisregels. En extra maatregelen. Hieronder lees je meer uitleg en tips. 

Ik ben bang dat ik mijn familie besmet, durf niets meer te doen, maar wil ook naar buiten en vrienden zien. Wat kan ik doen?

Je wilt graag goed voor je familie zorgen. Maar je wilt ook dingen doen zoals met een vriend afspreken.

Het is belangrijk dat je deze vragen met iemand bespreekt die je vertrouwt. Je vader of je moeder of als dat niet kan misschien een ander familielid, of iemand buiten je gezin. Bijvoorbeeld een oom of je mentor van school. Samen kunnen jullie bepalen wat je liever wel en niet doet. Je hoeft dit niet alleen te doen. Bespreek dat er bij jou in het gezin naast de risico’s die iedereen heeft op dit moment, extra zorgen zijn.

Bedenk samen van welke dingen je blij wordt die een relatief kleine besmettingskans hebben. Op welke manier kun je toch vrienden zien en spreken? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Buiten afspreken.
  • Tijdens het maken van huiswerk een online verbinding open hebben staan met een vriend(in), zodat je zo nu en dan even kunt overleggen.
  • Vragen of mensen met wie je afspreekt afstand willen houden en een mondkapje dragen.
  • Vraag of je vrienden eerst een zelftest willen doen, voordat jullie afspreken.

Mijn ouders zijn heel erg bezorgd, wat kan ik doen?

Sommige ouders zijn erg bang dat iemand in het gezin besmet raakt. Misschien willen ze dat jij veel thuis blijft, ook al wil jij dat niet. Dat is lastig, maar jij weet als geen ander waar die zorgen vandaan komen. Het is daarom goed om hier met je ouders over te praten.

Als je een gesprek moeilijk vindt, kun je iemand om hulp vragen. Iemand van school, familie of de ouders van een vriend of vriendin. Bespreek met die persoon wat jouw zorgen en wensen zijn.

Je kunt daarna met hem of haar samen met je ouders praten. Misschien komen jullie tot oplossingen die voor iedereen prettig zijn. Bijvoorbeeld met een vaste vriend of vriendin afspreken in plaats van met verschillende vrienden. Kom je er niet uit of wil je meer informatie? Op de website van mantelzorg.nl vind je informatie voor jongeren. Je kunt daar chatten of bellen met mensen die jou persoonlijke tips kunnen geven.

Alle pagina's voor jongeren over het coronavirus

Naar het overzicht

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.