Gescheiden ouders

Welke coronamaatregelen gelden er nu?

In ieder geval gelden de algemene basisregels. Daarnaast zijn er momenteel specifieke coronamaatregelen die bijvoorbeeld gaan over bezoek thuis, publiek bij sport, openingstijden en groepsgrootte.

Blijft de vaste zorgverdeling bestaan?

Ja, de vaste zorgverdeling kan gewoon blijven bestaan. Kinderen van gescheiden ouders wonen soms deels bij de ene ouder en deels bij de andere. Of ze bezoeken een van de ouders regelmatig in verband met een bezoekregeling. Zij tellen niet mee bij het maximum aantal bezoekers per dag. Ook niet als zij ouder zijn dan 13 jaar.

Als een van de ouders of kinderen verkoudheidsklachten heeft of ziek is, dan is het belangrijk om goed met elkaar af te stemmen hoe jullie daar rekening mee houden. In principe zorgen beide ouders voor hun kinderen, ook tijdens ziekte of quarantaine. Een coronabesmetting of andere ernstige gezondheidsredenen vormen hier een uitzondering op.

Coronatest of vaccinatie

Als jullie kind verhouden is of koorts heeft, dan beslissen jullie samen over een coronatest. Dat vraagt afstemming. Weeg met elkaar de voor- en nadelen van de test af en bespreek welke gevolgen dit heeft voor jullie kind. Denk daarbij onder andere aan school, het wel of niet doorgaan van de omgang en het al dan niet kunnen ontmoeten van vriendjes en vriendinnetjes.

Als je er samen niet uitkomt, betrek dan iemand die samen met jullie het belang van het kind kan afwegen. Bijvoorbeeld een vriend, de huisarts of de GGD. Ook de pagina Je kind laten testen op corona kan helpend zijn.

Kinderen vanaf 12 jaar kunnen zich laten vaccineren tegen corona. Dit is een beslissing die jullie gezamenlijk nemen, inclusief jullie kind. Weeg met elkaar de voor- en nadelen af van een vaccinatie voor jullie kind. Kijk voor meer informatie op de pagina Over het vaccin.

Ik wil dat mijn ex zich laat vaccineren. Kan dat?

Er is geen vaccinatieverplichting en ieder staat vrij om zich te laten vaccineren. Ook is het niet verplicht om anderen te vertellen of je gevaccineerd bent of niet. Het is belangrijk ieders keuze te respecteren. Als je je zorgen maakt over de veiligheid, maak het dan bespreekbaar. Ga met elkaar open in gesprek om samen te verkennen waar de mogelijkheid ligt tot een voor iedereen veilige omgangsregeling.

Mijn ex stopt de omgangsregeling. Wat nu? 

Praat er met elkaar over. Het is voor kinderen belangrijk voor hun ontwikkeling om contact te hebben met beide ouders. Dat kan op veel verschillende manieren. Praat daar met elkaar over en verdiep je samen in hoe dit voor jullie kind is. Wat is de reden dat je ex de omgang stopt? Is het uit angst voor corona? Of denk je dat je ex corona gebruikt om de omgangsregeling te stoppen? Als je de reden weet, kun je meedenken over een oplossing. Praat altijd vanuit het belang van het kind.

Het lukt niet om samen afspraken te maken. Wat nu?

Misschien kan een familielid of bekende helpen? Als dat ook niet lukt, probeer dan in ieder geval de rust te bewaren. Laat de situatie voor nu even zoals het is. Vind je dat voor je kind lastig, dan kan je de hulp inschakelen van het wijkteam. Is er sprake van een ondertoezichtstelling? Bespreek de situatie en een eventuele aanpassing van de bezoekregeling altijd eerst met de gezinsvoogd.  

Aanbod hulp

Gesprekken met maatschappelijk deskundigen

Het Kenniscentrum Kind en Scheiding voert via Zoom gesprekken met ouders en professionals. Deze gesprekken worden gevoerd met de maatschappelijk deskundigen. Er sluit een advocaat, mediator, psycholoog of stiefcoach aan.

Alle pagina's voor ouders over het coronavirus

Naar het overzicht

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.