Heeft corona effect op kinderen en jongeren?

Door de coronacrisis hebben veel kinderen en jongeren meer last van stress. Het gaat ook vaak minder goed op school. Toch geven ze hun leven meestal een voldoende. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut uit april 2021. Lees de belangrijkste uitkomsten.

Toekomst

In coronatijd geven de meeste kinderen en jongeren hun leven een voldoende. Sommige jongeren maken zich zorgen over hun toekomst. Maar meestal hebben ze een positief toekomstbeeld. Ze gaan ervan uit dat de coronacrisis tijdelijk is.

Lekker in je vel

Volgens onderzoekers zit de meerderheid van de kinderen en jongeren lekker in hun vel. Een deel heeft meer last van stress, somberheid en eenzaamheid. Anderen hebben in coronatijd juist minder last van spanningen. Kinderen en jongeren missen sociale contacten en vrienden op school.

Leefstijl

Sinds corona leven veel kinderen en jongeren minder gezond. Ze bewegen minder, ze sporten minder en ze eten ongezonder. Het lijkt erop dat studenten meer alcohol zijn gaan drinken. Kinderen die al overgewicht hadden, zijn in coronatijd vaak zwaarder geworden.   

Sfeer thuis

In coronatijd brachten gezinsleden veel meer tijd met elkaar door dan gewoonlijk. Ouders stellen nu extra regels, maar hun kinderen hebben daar wel begrip voor. Ze zien ook de positieve kanten van corona. Het is thuis vaak relaxter. De gezinsleden brengen meer tijd met elkaar door en hebben meer tijd om leuke dingen met elkaar te doen.  

Schoolresultaten

  • Meer leerlingen zijn na de zomer van 2020 aan een hbo-opleiding begonnen.
  • De schooladviezen voor kinderen in groep 8 zijn lager in coronatijd.
  • Leerlingen op het voortgezet onderwijs halen lagere cijfers.
  • Mbo-studenten doen langer over hun studie.
  • Veel studenten hebben moeite om gemotiveerd te blijven. 

Lees het complete rapport Effect van corona op jeugd, gezin en jeugdveld.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.