Bied jongeren laagdrempelige hulp

We leren leven met de aanwezigheid van corona. Toch heeft het afgelopen tijd bij sommige jongeren gezorgd voor zorgen. Het is belangrijk om hier als professional oog voor te hebben en houden. Maar waar kun je op letten? Op deze pagina lees je tips.

Luister naar wat jongeren nodig hebben

Zorg dat je zicht hebt hoe het met de jongere gaat op gebied van werk en inkomen, onderwijs, welzijn, support en wonen. Ga in gesprek over wat hij of zij hierin nodig heeft voor een stabiele basis. Werk bijvoorbeeld met de kleurcodes rood (meteen actie ondernemen) oranje (extra contact met jongere en netwerk nodig), groen (geen urgente actie vereist). 

Wonen

 • Bespreek de woonsituatie. Lukt het nog om de huur te betalen? Wellicht is er minder inkomen door bijvoorbeeld het wegvallen van uren in een flexcontract.
 • Zijn er zorgen om huisvesting? Er zijn verschillende maatregelen waardoor er tijdens de coronaperiode in principe geen uithuiszettingen plaatsvinden. Lees daar meer over op de website van de rijksoverheid.
 • Werk je met dak- en thuisloze jongeren? Kijk dan op het platform Iedereen onder een dak.

School en werk

Steun jongeren en jongvolwassenen bij het afronden van een opleiding en het behalen van een diploma. Sommige jongeren en jongvolwassenen zijn in coronatijd  gestopt met hun studie. Of starten dit schooljaar met een nieuwe opleiding. Als professional is het belangrijk om te weten wat de jongere nodig heeft aan ondersteuning. Soms is een jongere al geholpen met een praktische oplossingen als een studiemaatje.

De werkloosheid onder jongeren is sinds het uitbreken van het coronavirus sterk gestegen. Daarom is het belangrijk om hen te helpen hun weg te vinden op de arbeidsmarkt. Houd ook de groep jongvolwassenen in een kwetsbare positie in de gaten. Voor hen is het niet gemakkelijk om deel te nemen aan het reguliere onderwijs of de arbeidsmarkt.

 • Nibud heeft een GeldChecker-special met daarin concrete tips voor jongeren over hoe ze weer aan werk kunnen komen als hun (bij)baan op de tocht staat.
 • Lees hier wat de gemeenten Arnhem en Amsterdam doen om jongeren te helpen.
 • Bekijk de online verbetertool voor wat werkt bij het succesvol begeleiden van jongeren naar werk. Aan de hand van zeven thema’s kun je je eigen aanpak testen en aanpassen.

Inkomen en schulden

 • Signaleer bij jongeren op tijd stress of zorgen over hun inkomen. Misschien heeft een jongere stress over zijn financiën. Dat kan verergerd zijn door de onzekere coronatijd. Financiële stress kan ook een negatieve invloed hebben op andere leefdomeinen.
 • Maak samen een plan als jongeren door weggevallen inkomsten de huur niet kunnen betalen. Door het maken van een plan wordt het duidelijk wat de knelpunten en prioriteiten zijn en welke ondersteuning nodig is.
 • Zijn er vragen over welke rechten jongeren op werkgebied hebben? Kijk op de website van FNV.
 • Bekijk de GeldChecker-special waarin concrete tips staan over inkomensondersteuning en vermindering van inkomsten.
 • Lees meer over oorzaken en aanpak van schulden bij jongeren op de site van 16-27.

Meer informatie

Lees ook

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.