Als je ouders gescheiden zijn

Hoe ga je in coronatijd om met je ouders als ze gescheiden zijn? Wat doe je als er iemand klachten heeft? Dat lees je op deze pagina.

Mag ik mijn beide ouders zien in coronatijd?

Jazeker! Alleen als één van jullie verkouden of ziek is, kan dat niet. Heb je een coronatest gedaan bij de GGD en komt uit de test dat je geen corona hebt? Dan mag je wel afspreken. Kan het niet doorgaan? Je kunt dan wel met elkaar bellen of videobellen.

Kan ik langsgaan als één van mijn ouders verkouden is?

Nee, als één van je ouders verkouden of ziek is, kun je niet langsgaan. Het gaat dan om hoesten, keelpijn, een loopneus, benauwdheid of koorts. Dat geldt natuurlijk ook voor jou: blijf thuis als je verkouden of ziek bent. Laat je dan testen. Als uit de coronatest komt dat je geen corona hebt, mag je weer afspreken.

Wat kan ik doen als mijn ouders verschillend denken over de coronamaatregelen?

Praat erover met je ouders. Geef aan wat jij vervelend of onduidelijk vindt. Geef ook aan wat jij graag wilt. Is dat volgens de maatregelen oké? Misschien vinden je ouders dat dan ook goed.

Videobellen als je ouders gescheiden zijn

Het kan dat je vader of moeder, of andere mensen die bij hen wonen, verkouden of ziek zijn en dat je door het coronavirus nu even niet op bezoek kunt gaan. Het is wel fijn om elkaar te zien of even met elkaar te praten. Dat kan natuurlijk door de telefoon, maar je kan ook met elkaar videobellen. Dan kun je praten, terwijl je elkaar ook kunt zien op het scherm.

Wat zeg ik tegen mijn vader of moeder als we videobellen?

Stel vragen of haal herinneringen op. Je kunt ook vertellen wat je vandaag hebt gedaan.  Of je vertelt wat je bezighoudt in deze coronatijd. Je kunt ook samen iets doen, bijvoorbeeld een spelletje spelen, een film kijken of sporten.

Wanneer kan ik het beste videobellen?

Spreek dat van tevoren af. Spreek ook af hoe lang je videobelt. Overleg dit ook met de ouder waar je woont. Wil je videobellen op een plek waar niemand kan meeluisteren? Maak daar duidelijke afspraken over, bijvoorbeeld door ‘niet storen’ op jouw kamerdeur te plakken. Vind je het fijn als je ouders er allebei bij zijn, misschien ook je broertje of zusje en je opa en oma? Ook dat is mogelijk: het leuke van videobellen is dat meerdere mensen mee kunnen doen.

Tips op een andere website

Ben je tussen de 10 en 23 jaar en heb je gescheiden ouders? Dan kun je terecht op de website van Villa Pinedo. Praat, lach, klaag of huil samen met anderen op het forum. Of chat met een buddy. Kijk ook eens op de Instagrampagina van Villa Pinedo. Daar vind je ook tips van andere jongeren met gescheiden ouders.

Lees ook

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.