Als het thuis niet fijn is

Er zijn nog steeds dingen anders door het coronavirus. Misschien zijn je ouders veel thuis. Soms zijn er problemen thuis. Of worden problemen erger. Thuis is het dan niet meer fijn.

Uitschelden, slaan of schoppen

Misschien lukt het je vader of moeder nu niet zo goed om gezellig te zijn of goed voor je te zorgen. Misschien troosten ze je niet als je verdrietig bent. Of moet je veel dingen alleen doen. Of schreeuwen ze veel naar elkaar. Of naar jou. Het is niet goed voor je als er thuis veel wordt geschreeuwd. En slaan of schoppen mag niet. Dat heet kindermishandeling. Het is nooit jouw schuld als dit gebeurt.

Praat met iemand die je vertrouwt. Praten helpt. Lees de tips onderaan.

Kijk de filmpjes van het Klokhuis over kindermishandeling.

Iemand heeft aan me gezeten en dat voelde niet oké

Dat heet seksueel misbruik. Dat is niet normaal, en dat hoort niet. Dat moet je altijd aan iemand vertellen. Het is écht nooit jouw schuld. En er is wat aan te doen. Lees de tips hieronder.

Lees ook deze brief van Centrum Seksueel Misbruik aan jou. Of bekijk de filmpjes waar bekende mensen de brief aan je voorlezen.  

Kijk de filmpjes van Centrum Seksueel Misbruik:

Videobeschrijving

In deze video wordt uitgelegd wat seksueel misbruik is. 

Praat met iemand

Je hoeft je niet te schamen. Het ligt nooit aan jou! Misschien zegt die persoon dat wel tegen je. Dat is niet waar. Het is nooit de schuld van kinderen als je pijn wordt gedaan. Of als iemand je heeft aangeraakt en dat niet oké voelde. 

  • Bel, mail of app met iemand die je vertrouwt. Een van je ouders, juf, meester of mentor. Een oom of tante, of de vader of moeder van een vriendje of vriendinnetje. Of iemand anders die je goed kent. Die persoon kan je helpen.
  • Weet je niet wie je kunt bellen? Je kunt gratis bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon. Zij luisteren naar je en helpen je. 
  • Je kunt ook gratis bellen naar 0800-0188 of chatten met Centrum Seksueel Misbruik.

Als je praten moeilijk vindt

Vind je het moeilijk om te praten? Dat is heel normaal. Typ dan een mail of appje. Stuur die naar de persoon waar je je fijn bij voelt. Of typ wat je kwijt wil in de chat van de Kindertelefoon of het Centrum Seksueel Misbruik. Zij luisteren graag naar je.

Zorgen om een vriendje, vriendinnetje of klasgenootje

Heb je een klasgenootje al een tijd niet gezien op school? Of maak je je om een andere reden zorgen om iemand? Praat er over met je ouders, juf, meester of andere volwassene. Zij kunnen dan eens vragen aan je vriendje, vriendinnetje of klasgenootje en zijn of haar ouders hoe het gaat. Lukt het allemaal thuis?

Je kunt ook bellen (0800 0432) of chatten met de Kindertelefoon om te praten over je zorgen.

lees ook

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.