Algemene informatie over corona

We krijgen allemaal weer meer vrijheid. Iedereen mag weer meer zelf keuzes maken, maar waar moet je nog wel op letten? Op deze pagina lees je welke adviezen en regels nog gelden.

Deze informatie is er ook voor kinderen en voor jongeren en jongvolwassenen. Aanvullende informatie kun je vinden op de coronapagina voor ouders, waar ingegaan wordt op verschillende situaties die kunnen spelen binnen jouw gezin.

Algemene regels

Er gelden basisregels voor iedereen, ook als je gevaccineerd bent:

 • Blijf thuis als je klachten hebt en laat je testen.
 • Houd anderhalve meter afstand. Na 25 september is dit niet meer verplicht, maar het blijft verstandig.
 • Draag een mondkapje in openbare binnenruimtes waar je geen anderhalve meter afstand kunt houden. Vanaf 25 september hoeft dit alleen nog in het openbaar vervoer.

Hygiëne

Er zijn minder regels, maar corona is nog niet helemaal weg. Om de verspreiding zo veel mogelijk te beperken is het verstandig om je te houden aan de volgende adviezen: 

 • Schud geen handen. 
 • Was vaak je handen. Doe dit steeds 20 seconden, met water en zeep.
 • Droog je handen met papieren doekjes.
 • Hoest en nies in je elleboog. Draai je gezicht weg van mensen om je heen.
 • Ventileer ruimtes waar je veel bent.
 • Maak dingen die jij en anderen vaak aanraken, zoals een deurklink, regelmatig schoon.

Afstand houden

Kinderen en jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden. Leerlingen van het voortgezet onderwijs moeten op school wel anderhalve meter afstand houden. Kinderen van 13 jaar en ouder houden anderhalve meter afstand tot volwassenen. Volwassenen onderling doen dit ook. Mensen die op hetzelfde adres wonen hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden.

Tot 25 september gelden deze regels nog. Daarna is niemand meer verplicht om afstand te houden, maar het mag natuurlijk wel. Wil een ander graag afstand houden? Respecteer dan die keuze.

Afspreken

Er geldt geen maximaal aantal voor het afspreken met anderen. Zorg wel dat je altijd anderhalve meter afstand houdt tot mensen die niet op hetzelfde adres wonen. Houd je ook aan de hygiëneregels. Was bijvoorbeeld je handen meteen wanneer je ergens binnenkomt.

Laat afspraken niet doorgaan wanneer iemand klachten heeft die passen bij corona.

Uitgaansgelegenheden en winkels

Tot 25 september moet je overal nog voldoende afstand kunnen houden. Daarom geldt in winkels, musea, bioscopen, restaurants en theaters nog een maximaal aantal bezoekers. Hoeveel bezoekers dat zijn hangt af van de grootte van de locatie. Ook is het verplicht om je naam achter te laten bij een bezoek en worden er vooraf vragen gesteld over je gezondheid.

Restaurants en cafés zijn dicht om 00.00 uur en overal heb je een vaste zitplaats. Discotheken zijn gesloten.

Coronatoegangsbewijs

Om naar evenementen te gaan heeft iedereen die ouder is dan 13 jaar een coronatoegangsbewijs nodig. Vanaf 25 september moet je dit bewijs ook laten zien bij restaurants, cafés, sportwedstrijden en in bioscopen en theaters. Dit is een bewijs dat je helemaal bent gevaccineerd, negatief bent getest of in de afgelopen zes maanden corona hebt gehad. Je gebruikt hiervoor de CoronaCheck-app. Tijdens deze evenementen moet je tot 25 september nog anderhalve meter afstand houden en heb je een vaste zitplaats. Kijk voor alle regels rondom evenementen op Rijksoverheid.nl.

Naar het buitenland

Als je naar het buitenland gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Kijk voor je gaat op Nederlandwereldwijd.nl. Het advies kan veranderen, dus houd dit goed in de gaten voor je op reis gaat. Bekijk ook welke regels er gelden in het land waar je naartoe gaat. Elk land heeft eigen regels voor het toelaten van toeristen.

Vanaf 1 juli kun je gebruik maken van het EU Digitaal Corona Certificaat om te reizen binnen de EU. Het Digitaal Corona Certificaat is een bewijs dat je volledig gevaccineerd bent tegen corona, in de afgelopen zes maanden corona hebt gehad of dat je negatief getest bent op corona. Je kunt hiervoor de CoronaCheck-app gebruiken.

Coronaregels op school

Thuisblijven bij klachten

Op scholen gelden extra maatregelen om veilig les te geven. Zo blijven kinderen ouder dan 12 jaar thuis bij klachten die passen bij corona, dus ook bij verkoudheidsklachten. Dit hoeft niet als ze af en toe hoesten of bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts hebben, zonder koorts en benauwdheid.

In quarantaine bij positieve test in de klas

Ook gaat de hele klas of een deel van de klas in quarantaine wanneer iemand in de klas positief test op corona. Na vijf dagen kun je jouw kind laten testen. Geen corona? Dan mag je kind weer naar school. Wil je liever niet dat jouw kind getest wordt? Dan mag je kind na tien dagen weer naar school. Na 25 september vervalt deze quarantaineplicht voor basisscholen en kinderopvang.

Is jouw kind langer dan veertien dagen volledig gevaccineerd of heeft het in de afgelopen zes maanden corona gehad? Dan hoeft je kind niet in quarantaine.

Over deze en andere maatregelen neemt de school contact met je op.

Afstand houden en mondkapjes

Op middelbare scholen dragen leerlingen en leraren een mondkapje. In de les mag  het mondkapje af. Leerlingen hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden, maar wel tot de leraren van de school. Na 25 september is afstand houden en mondkapjes dragen niet meer verplicht. 

Op mbo’s, hbo’s en universiteiten geldt dat er geen anderhalve meter afstand meer gehouden hoeft te worden. Wel is er tot 25 september een maximale groepsgrootte van 75 leerlingen in collegezalen én moeten buiten lokalen en collegezalen mondkapjes gedragen worden.

Klachten die passen bij corona

 • Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, hoesten, loopneus, niezen of keelpijn
 • Verhoging of koorts, boven 38 graden
 • Moeilijk ademen of benauwdheid
 • Plotseling minder kunnen ruiken en proeven

Thuisblijven bij klachten

Ben je langer dan veertien dagen volledig gevaccineerd of heb je in de afgelopen zes maanden corona gehad? Dan hoef je niet thuis te blijven wanneer je in contact bent geweest met iemand die positief getest is op corona.

In alle andere gevallen geldt dat je thuisblijft bij klachten en je laat testen.

Kinderen en thuisblijven 

Kinderen van 0 tot en met 12 jaar mogen naar de opvang of school met verkoudheidsklachten, zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn. Je kind laten testen bij verkoudheidsklachten mag, maar is niet verplicht. 

Kinderen vanaf 12 jaar blijven in principe thuis bij verkoudheidsklachten, zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen, keelpijn. Zij gaan niet naar school of naar andere plekken zoals de sportclub en laten zich testen. Wanneer de klachten van je kind echter passen bij gebruikelijke klachten, zoals hooikoorts of astma, mag het wel naar school.

Verder blijven kinderen van alle leeftijden thuis als zij:

 • koorts hebben, benauwd zijn en/of veel hoesten.
 • bij iemand in huis wonen die naast milde klachten ook koorts heeft en/of benauwd is. Het hele gezin blijft dan thuis totdat die persoon een negatieve testuitslag heeft.
 • Iemand in het gezin positief getest is op het coronavirus. Iedereen in het gezin gaat dan in quarantaine.
 • een nauw contact zijn van iemand met corona.

Testen

Iedereen vanaf 13 jaar met klachten die passen bij corona laat zich testen. Voor het maken van een afspraak bel je 0800-1202 of ga je naar coronatest.nl.

Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt het dringende advies dat zij zich laten testen bij verkoudheidsklachten en wanneer:

 • Je kind koorts heeft, benauwd is, veel moet hoesten of ernstig ziek is.
 • Er in de klas iemand besmet is met corona.
 • Je kind klachten heeft die passen bij corona, nadat het in contact is geweest met iemand die corona heeft.

Wil je je kind goed voorbereiden op zo’n test, kijk dan op de pagina Je kind laten testen op corona.

Aanvullende informatie

Kijk voor begrijpelijke informatie over het coronavirus in verschillende talen op Pharos.nl of Steffie.nl.

Op Rijksoverheid.nl vind je altijd de laatste informatie over de coronamaatregelen. Daar worden nieuwe maatregelen na persconferenties ook in eenvoudige taal gedeeld.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.