Afspreken met vrienden

Waar moet je op letten wanneer je afspreekt met vrienden? En wat doe je als jij je aan de maatregelen wilt houden, maar je vrienden niet? Dat en meer lees je op deze pagina.

Welke maatregelen zijn er tegen corona?

Er zijn algemene basisregels. En extra maatregelen. Hieronder lees je meer uitleg en tips. 

Mag ik een feest bij mij thuis organiseren voor vrienden?

Nee, je mag even geen feestje geven. Je mag maximaal vier mensen per dag op bezoek krijgen. Kinderen jonger dan 13 jaar tellen niet mee. Woon je thuis en heb je  broers of zussen ouder dan 13 jaar die ook thuis wonen? Dan mogen jullie en je ouders dus in totaal vier mensen per dag uitnodigen. Maak hier met elkaar afspraken over.

Nodig je vrienden uit? Vraag van te voren of ze een zelftest doen. En let ook op de volgende dingen:

Waar kan ik op letten als ik iemand thuis uitnodig?

  • De basisregels zijn belangrijk: handen wassen, afstand houden (vanaf 18 jaar), testen en frisse lucht. Check meer informatie over de basisregels de website van de Rijksoverheid.
  • Zet dus een raam open. Ook als het koud is. Zo is de kans kleiner dat virusdeeltjes in de kamer blijven hangen.
  • Zorg dat degene die je hebt uitgenodigd thuis blijft als hij of zij (lichte) klachten heeft. ook als je gevaccineerd bent. Kijk op de website van de Rijksoverheid met welke klachten je vrienden thuis moeten blijven. Herinner je vrienden van tevoren aan deze afspraak.

Mag ik samen met mijn vrienden uitgaan?

Alle horeca moet om 17.00 uur dicht. Echt uitgaan zit er dus even niet in. In de horeca moet je een mondkapje op als je je verplaatst. Houd er ook rekening mee dat je in alle horeca je coronatoegangsbewijs moet laten zien en een vaste zitplaats verplicht is. Dit doe je met de CoronacheckApp.

Ben je niet gevaccineerd of hersteltdvan corona in de afgelopen zes maanden? Dan moet je een test doen in de 24 uur voor je uitgaat. Bij de deur kun je dan met de app je testbewijs laten zien.

Heb je klachten? Dan blijf je thuis en laat je je testen. Ook als je gevaccineerd bent.

Wat doe of zeg ik als mijn vrienden en ik van mening verschillen over de maatregelen?

Dat is een moeilijke situatie. Het zijn niet voor niets je vrienden: ze zijn belangrijk voor je. Het kan lastig zijn om je vrienden aan te spreken als jij je wel aan de regels wil houden. Bovendien kan het makkelijker zijn om je dan ook maar niet aan de regels te houden. Toch is het belangrijk om goed na te denken over of je er toch iets van wil zeggen. Anders weten ze niet hoe jij er over denkt en kunnen ze hier ook geen rekening mee houden een volgende keer. Maar hoe doe je dat? 

  • Het kan helpen om het gesprek te beginnen met wat je zelf graag wil doen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Ik vind het fijn om afstand te houden.
  • Je kunt je boodschap wat kracht geven door dat uit te leggen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je bang bent om ziek te worden of andere mensen ziek te maken.
  • Wanneer je zegt wat je belangrijk vindt, omdat je dat echt voelt, komt het bij je vrienden ook overtuigend over. Dat zullen je vrienden zeker waarderen! Misschien ben je ook wel een voorbeeld voor iemand anders in je vriendengroep, die het eigenlijk niet durft te zeggen.

Kan ik op reis?

Ja, dat kan. Maar bereid je goed voor. Want voor elk land gelden andere regels om in te reizen. Voor veel landen moet je een extra formulier invullen en een bewijs hebben van een negatieve testuitslag, vaccinatie of dat je al corona hebt gehad. Kijk voor de reisadviezen van alle landen op de website van nederlandwereldwijd. Ook op de website van ANWB staat veel informatie over reizen naar het buitenland in coronatijd.

Houd er ook rekening mee dat er regels zijn als je weer terug reist naar Nederland. In veel gevallen moet je je laten test in het land waar je bent voor je terug reist. Is de test positief en heb je corona? Dan mag je Nederland nog niet in.

En denk eraan: er is nog niks zeker. Veel reisorganisaties hebben ondertussen garanties ingebouwd. Soms kun je gratis annuleren of krijg je een voucher als je vakantie niet door kan gaan.

Ook in jouw vakantieland gelden coronamaatregelen. In sommige landen mag je bijvoorbeeld niet bij de horeca naar binnen als je niet gevaccineerd bent of een negatieve testuitslag hebt. Check daarom de maatregelen bij vertrek én als je er al bent.

Voor meer informatie over reizen en vakantie kan je terecht op de website van de rijksoverheid.

Lees ook

Alle pagina's voor jongeren over het coronavirus

Naar het overzicht

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.