Waar kan ik terecht met vragen over mijn kind met autisme?

Heb je vragen over het gedrag van je kind? Denk je aan autisme, maar weet je het niet zeker? Of heeft je kind autisme en wil je advies over jouw situatie? Praat er dan over met mensen die met je kind omgaan op school, in de opvang of in de vrije tijd. Zoek je informatie over autisme op internet, let er dan op dat er veel over autisme wordt geschreven, maar niet alle informatie betrouwbaar is. Op deze pagina vind je een aantal betrouwbare links. Je kunt ook een afspraak met je huisarts maken als je meer duidelijkheid wilt of hulp zoekt.

Met anderen over je kind praten

De eerste stap die je kunt zetten, is praten met anderen als je het gedrag van je kind vindt opvallen. Het helpt om dat te doen met mensen die veel met je kind omgaan. Bijvoorbeeld in de familie, op school, in de opvang, bij de sportclub of in de speeltuin. Je kunt de volgende vragen aan hen stellen:

  • Valt hen wat op aan het gedrag van je kind? Is dat hetzelfde als wat je zelf merkt of iets anders?
  • Maken zij zich zorgen over het gedrag van je kind of vinden zij het wel meevallen?
  • Hoe gaan zij met het gedrag om en helpt dat wel of niet?
  • Denken zij ook aan autisme of vermoeden zij iets anders?

Betrouwbare informatie over autisme

Het kan helpen om je meer te verdiepen in het onderwerp. Bijvoorbeeld via de andere NJi-pagina's over dit Autisme. Of via andere betrouwbare bronnen:

Diagnose en ondersteuning bij autisme

Maak een afspraak bij het wijkteam of met je huisarts als je meer wilt weten over de diagnose autisme en mogelijkheden voor eventuele ondersteuning. Zij kunnen samen met jou en je kind onderzoeken of er wat de situatie is. En advies geven hoe je daar het beste mee kunt omgaan. Ook kunnen ze je voor een officiële diagnose doorverwijzen naar een kinderpsycholoog of kinder- en jeugdpsychiater.

Steun en advies voor ouders

Heeft je kind inderdaad autisme? Bij oudervereniging Balans kun je terecht voor persoonlijk advies over hoe je hier als ouder mee om kunt gaan. Ook het wijkteam in jouw gemeente kan je hiermee helpen.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders