Video: mijn kind heeft autisme

Veel ouders van kinderen met autisme hebben vragen. Hoe gaan we er als gezin mee om? Hoe ga ik er als ouder mee om? Hoe kan ik mijn kind het beste helpen?  In deze video vertelt Susanne over hoe zij ermee omgaat. Susanne is de moeder van de 10-jarige Henk. Sinds anderhalf jaar weten ze dat Henk autisme heeft. Bekijk haar verhaal hieronder.

Videobeschrijving

Veel ouders van kinderen met autisme hebben vragen. Hoe gaan we er als gezin mee om? Hoe ga ik er als ouder mee om? Hoe kan ik mijn kind het beste helpen? In deze video vertelt Susanne over hoe zij ermee omgaat. Susanne is de moeder van de 10-jarige Henk. Sinds anderhalf jaar weten ze dat Henk autisme heeft. 

Het maakt me onzeker als ouder: doe ik het wel goed?
Susanne

Tips voor omgaan met autisme

Autisme is voor ieder kind anders. Het is logisch dat je vragen hebt als blijkt dat je kind autisme heeft. Misschien word je net als Susanne onzeker.

Deze dingen kunnen helpen:

  • Ritme en regelmaat. Voor kinderen met autisme is het vaak fijn om te weten wat ze kunnen verwachten, bijvoorbeeld door een vaste dagindeling.
  • Voorbereiden op veranderingen. Veranderingen kunnen moeilijk zijn voor een kind met autisme. Bereid je kind er daarom op voor. Vertel wat er gaat veranderen en vanaf wanneer. Praat erover en geef je kind tijd om te wennen.
  • Aandacht voor overgangsmomenten, zoals van school naar thuis of andersom. Ook hier kan voorspelbaarheid helpen. Laat de overgang zoveel mogelijk steeds op dezelfde manier gaan.
  • Contact met andere ouders van kinderen met autisme. Zo kun je tips uitwisselen. Bijvoorbeeld over het omgaan met reacties uit je omgeving. Of over hoe je anderen kunt uitleggen wat jouw kind helpt.

Lees ook