Wat kan ik doen voor gezinnen met geldzorgen?

Ook als jouw gezin geen armoede of geldzorgen kent, kan het jou of je kinderen erg raken als dit bij andere gezinnen wel speelt. Dit is een logisch gevoel. Je gunt andere gezinnen dat zij kunnen leven, opvoeden en opgroeien zonder zorgen over geld, spullen en activiteiten. Wat kun je voor deze gezinnen doen?

Kleding, voedsel en speelgoed doneren

In de meeste Nederlandse gemeenten zijn verzamelpunten voor kleding, voedsel en speelgoed. Hier kun je geld en spullen doneren. Vaak kun je bij deze organisaties ook vrijwilligerswerk doen.

Zoek via Google op jouw gemeente en wat je wilt doneren. Je vindt dan meestal snel waar je terechtkunt.

Inzamelstop

Soms stoppen organisaties tijdelijk met inzamelen. Dit gebeurt vaak als mensen massaal spullen brengen. Bijvoorbeeld na een landelijke inzamelingsactie, of als armoede meer in het nieuws is. Bewaar je spullen in dat geval een tijdje en kijk of je ze later alsnog kunt inleveren.

Kringloopwinkel

Ook bij een kringloopwinkel kun je spullen inleveren. Die verkoopt ze vervolgens voor kleine bedragen. Vaak helpt dit gezinnen met een kleinere portemonnee al enorm.

Een inzamelingsactie organiseren

Je kunt ook een inzamelingsactie opzetten, bijvoorbeeld samen met je kinderen. Vraag een inzamelpunt in jouw gemeente welke spullen vooral nodig zijn. Daarna kun je als gezin, met de klas of met een groep vrienden langs de deuren om deze spullen in te zamelen.

In veel gemeenten zijn lokale initiatieven die gezinnen helpen in moeilijke tijden. Zoals in Rotterdam, waar een aantal ouders ontbijt uitdeelt aan kinderen. Zoek via Google naar initiatieven in jouw gemeente. Daar kun je je aanmelden als vrijwilliger.

Een luisterend oor bieden

Praten over geldzorgen lucht op. Het kan creatieve oplossingen opleveren of tot concrete hulp leiden. Veel gezinnen maken zich op dit moment zorgen over oplopende kosten. Ga met elkaar in gesprek hierover. 'Maak jij je zorgen over geld in deze gekke situatie?' Je kunt bespaartips delen en zo een open gesprek aangaan. Misschien geeft dat de ander het vertrouwen om zorgen te uiten. Vervolgens kunnen jullie samen zoeken naar hulp en ondersteuning binnen de gemeente.

Helpen bij de dagelijkse dingen

Als je weet dat een gezin geldproblemen heeft, kun je ook helpen bij dagelijkse dingen, zoals:

  • oppassen op de kinderen, zodat de ouders even een momentje rust hebben.
  • de kinderen naar school brengen of van school halen.
  • voor het gezin koken of vragen of ze bij jou komen eten.

Het zijn vaak de kleine dingen die een gezin net even wat ademruimte geven. Zo geven ouders aan dat het helpt als vrienden, familie of buren hun kinderen een keer meenemen voor een uitje.

Tips van ervaringsdeskundige

Denk jij dat vriendjes van jouw kinderen in armoede leven? Vraag of ze een keer mee mogen als je een dagje eropuit gaat met het gezin. Dit kan zoveel betekenen voor een kind en diens ouder. 

Lees meer tips in het verhaal van Riane

Heeft jouw kind vragen over armoede?

Misschien heeft jouw kind vragen over armoede. Het kan nieuwsgierig zijn, zich zorgen maken, of niet precies begrijpen wat er aan de hand is. Het is goed om hierover te praten. Maar hoe pak je dat aan? Dit lees je op de pagina Praten met kinderen over ingrijpende gebeurtenissen.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders