Stress rond geldzorgen, hoe ga je hiermee om binnen het gezin?

Geldzorgen zijn stressvol voor jou als ouder en voor je gezin. Je wilt je kind niet lastig vallen met jullie situatie, maar merkt wel dat je stress voelt. Hoe kun je hier het best mee omgaan?

Geldzorgen leveren stress op. Dat is niet gek. Jij hebt als ouder veel aan je hoofd en maakt je zorgen over de toekomst van je gezin. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je kind daar zo weinig mogelijk last van heeft?

Zorg goed voor jezelf

Je kunt meer hebben als je gezond bent en aandacht besteedt aan voeding, slaap, beweging en je mentale gezondheid. Zoek daarom steun en ontspanning voor jezelf. Afleiding helpt, ook bij het opvoeden. En word je toch een keer boos, los het probleem dan goed op:

  • Praat erover met je kinderen (en partner) en zoek steun in je netwerk.
  • Leg uit dat spanningen soms wat hoog oplopen.
  • Bied je excuses aan als dit nodig is.
  • Maak het weer goed. Knuffel, klets, giechel samen en wees mild voor jezelf en elkaar.

Maak vervolgens op een rustig moment een plan om zo'n escalatie de volgende keer te voorkomen of minder heftig te maken. Spreek met elkaar af dat je probeert begrip voor elkaar te hebben, ook als de ander boos wordt. Zeg dan bijvoorbeeld: 'Ai, volgens mij wordt het je even teveel. Zullen we een time-out doen?'

Praat erover met je kind

  • Armoede kan leiden tot een gevoel van schaamte, ook bij kinderen en jongeren. Maak geldzorgen in het gezin bespreekbaar en laat zien dat het niets is om je voor te schamen of om te verbergen.
  • Wees eerlijk tegen je kinderen als jullie iets niet kunnen doen vanwege geldgebrek. Laat kinderen vooral ook weten dat het niet hun schuld is en dat zij ook niet verantwoordelijk zijn voor de oplossing.
  • Het allerbelangrijkste voor kinderen is dat ze thuis liefdevol opgroeien. Hoe jij omgaat met je kinderen is belangrijker dan de spullen die zij krijgen en activiteiten die je met hen doet. Kijk voor tips bij het onderwerp Ouderschap en opvoeden.
  • En natuurlijk kun je ook leuke dingen ondernemen die (bijna) geen geld kosten.

Doe het niet alleen

Om hulp en steun vragen is helemaal niet gek. Trek aan de bel bij andere opvoeders die je kent, bij het wijkteam of bij je huisarts. Doe dat zeker wanneer je merkt dat de spanningen oplopen en dat invloed heeft op je slaap of je incasseringsvermogen.

Als het niet goed met je gaat

Merk je dat het niet goed met je gaat? Er zijn meerdere organisaties die voor jou klaarstaan. Ben je op zoek naar hulp bij het opvoeden in jouw buurt? Op de website Opvoeden.nl kun je jouw gemeente invullen om de website en het telefoonnummer te vinden van de organisatie waar jij terecht kunt. Je kunt ook anoniem contact opnemen met De Oudertelefoon.

Veel mensen vinden het lastig om te praten over hun psychische problemen. Daarom kun je ook anoniem deelnemen aan Online zelfhulp bij mentale problemen of verslaving.

Videobeschrijving

Claudia Brugman uit Utrecht had jarenlang maar enkele euro's te besteden. Inmiddels liggen de ergste moeilijkheden al enige tijd achter haar. Enkele jaren later werd echter ontdekt dat ze MS heeft. Ondanks alles is ze erin geslaagd haar leven op eigen kracht weer vorm te geven.

Meer over armoede

Weten welke informatie we hebben voor jongeren, ouders, professionals en beleidsmakers?

Bekijk het overzicht

Ellen Donkers

Ellen Donkers

adviseur en onderzoeker