Ik heb niet genoeg geld om mee te doen

Hebben jullie thuis geldzorgen? Dan is het normaal dat jij je daar ook zorgen over maakt. Kunnen jullie alles wat nodig is wel betalen? En kun je wel meedoen met activiteiten die andere kinderen en jongeren doen? Misschien wil je je ouders niet lastigvallen als je geld nodig hebt. Toch is het belangrijk om je zorgen met iemand te delen. Voor veel dingen zijn er oplossingen te vinden.

Praat erover

Jij hoeft niet in je eentje te piekeren over de geldzorgen thuis. Natuurlijk schrik je ervan of ben je bang dat jullie iets niet kunnen betalen. Maar als je alleen met je zorgen blijft rondlopen kan niemand je helpen. Vertel daarom dat je je zorgen maakt aan je ouders of aan een andere volwassene die je kent.

Bekijk het filmpje waarin Zakariyya praat met zijn mentor Melanie. Hij vertelt hoe het is om op te groeien in armoede. Melanie vertelt hoe zij geholpen kan worden bij hóé zij kan praten over armoede in de klas.

Wat kan wel

Vraag je je af of je nog wel mee kunt doen aan activiteiten die belangrijk voor jou zijn? Soms zijn daar oplossingen voor. Daarvoor moet je wel formulieren invullen of aanvragen doen. Zoek daarom een volwassene die je daarbij kan helpen.

Schoolreis of excursie

Pieker je over het betalen van een excursie of een schoolreis in Nederland of het buitenland? Dat hoeft niet. Scholen moeten tegenwoordig iedereen meenemen op schoolreisjes of excursies. Ook als iemand het niet kan betalen.

Schoolspullen of vrije tijd

Maak je je zorgen over schoolspullen, een fiets, sport of muziek- of toneelles? Gemeenten hebben verschillende regelingen waardoor je minder hoeft te betalen óf spullen kunt krijgen, bijvoorbeeld voor school.

Zoek samen met je ouders of verzorgers hoe dat in jouw gemeente zit. Voor je ouders is er op deze site informatie over hoe ze gebruik kunnen maken van hulp.

Kijk ook onderstaande video van NOS Jeugdjournaal over de schoolspullenpas.

Videobeschrijving

Een stichting deelt schoolspullen-passen uit aan kinderen die thuis niet zo veel geld hebben. Met de pas mogen kinderen schoolspullen kopen die ze zelf mooi vinden. Ook Robin van 12 heeft zo'n pas gekregen. Daar is ze heel blij mee, want zonder die pas is het erg duur om alle spullen te kopen.

Als je je te veel zorgen maakt

Maak je je zoveel zorgen dat je er niet meer van kunt slapen? Kun je niet stoppen met piekeren of ben je heel erg verdrietig of bang? Dan is het goed om hulp te zoeken. Praat hierover met je ouders of een andere volwassene die je vertrouwt. Bedenk samen welke stappen jullie kunnen ondernemen zodat jij je beter gaat voelen.

Als je het te spannend vindt om met je ouders of iemand anders te praten, kan je ook anoniem bellen met De Kindertelefoon: 0800-0432 of met hen chatten op Kindertelefoon.nl. Zij spreken vaker met kinderen die zich zorgen maken.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren