Wat kan ik doen als mijn kind bang is?

Kinderen hebben vaak angsten. Dat hoort bij de normale ontwikkeling. Het ene kind is sneller bang dan het andere. Dat heeft te maken met persoonlijke eigenschappen en ervaringen van het kind. Hoe ga je met de angsten van je kind om? En hoe kun je als ouder voorkomen dat die angsten erger worden?

​​​​​​​Als ouder kun je veel doen om je kind te helpen met angst te leren omgaan:

  • Probeer de oorzaak van de angst te achterhalen door er met je kind over te praten. Benoem wat je ziet, neem de angsten van je kind serieus en laat dit ook merken. Zeg bijvoorbeeld bij het oversteken van een drukke straat: 'Ik zie dat je dit erg spannend vindt en dat snap ik heel goed want er zijn hier veel auto's'.
  • Laat je kind weten dat je graag wilt helpen als het bang is. Denk samen na over creatieve oplossingen.
  • Ga niet te veel mee in de angsten van je kind, maar moedig het aan om toch spannende dingen te doen. Het is belangrijk dat je kind ermee leert omgaan. Maar voorkom ook dat je je kind ergens toe dwingt. Dan loop je het risico dat je kind ook bang van jou wordt.
  • Geef je kind de ruimte om zelf dingen te ontdekken. Voed het niet te beschermend op, want dat kan je kind angstiger maken.
  • Geef je kind een compliment als het de angst overwint. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik vind het erg knap van je dat je dit tóch gedaan hebt'.
  • Zorg ervoor dat je kind een goed dagritme met rust en regelmaat heeft, gezond eet en voldoende slaapt.
  • Schep thuis een veilige omgeving met aandacht voor elkaar. Zorg er ook voor dat je kind contact heeft met leeftijdsgenoten en aan activiteiten in de vrije tijd meedoet, zoals sport of muziek.

Blijf je je toch zorgen maken over de angsten van je kind? Lees dan wat je kunt doen als de angst van je kind een probleem is.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders