Hoe praat ik met anderen over ADHD?

Misschien denk je dat je ADHD hebt, maar weet je niet goed hoe je daarover moet praten met andere mensen. Of je vindt het moeilijk om op school of aan je vrienden te vertellen dat je ADHD hebt. Hoe pak je dat aan?

Wat kan ik doen als ik denk dat ik ADHD heb?

Herken je bij jezelf het gedrag dat bij ADHD hoort? Praat er dan over met iemand waar je je goed bij voelt, zoals een van je ouders of een docent die je vertrouwt.

Vind je het lastig om erover te praten? Bedenk dan van tevoren waar je het over wilt hebben. Het kan helpen om dit voor jezelf op te schrijven. Vertel waar je last van hebt of wat je moeilijk vindt, en bijvoorbeeld waar je hulp bij zou willen hebben of wat je nodig hebt.

Je kunt ook samen met een van je ouders naar een huisarts of wijkteam gaan. Samen kun je dan besluiten of je doorverwezen wilt worden naar iemand die kan onderzoeken of je ADHD hebt en die jou advies kan geven hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Moet ik anderen vertellen dat ik ADHD heb?

Misschien heb je geen zin om aan iedereen te vertellen dat je ADHD hebt. Of misschien weet je niet hoe je dat het beste kunt doen. Houd er rekening mee dat niet iedereen begrijpt dat je bij ADHD niet expres druk of impulsief doet. Of dat je niet lui bent als je geen opdrachten kunt afmaken. Bespreek dan met mensen die je vertrouwt of het nodig is om er met anderen over te praten. 

Door anderen te vertellen wat ADHD voor jou betekent, kunnen zij jouw reacties in bepaalde situaties beter begrijpen. En dan kun je ook met hen bespreken hoe ze het beste rekening met jou kunnen houden en op jouw gedrag kunnen reageren.

Hoe vertel ik mijn vrienden dat ik ADHD heb?

Het kan helpen om een rustig moment te zoeken. Misschien wil je van tevoren al zeggen dat je iets wil vertellen en dat je dat moeilijk vindt.

Je kunt je vrienden ook websites of video's over ADHD laten zien. Daardoor kunnen zij ADHD beter begrijpen en zich beter in jouw situatie verplaatsen. Om ruzies en misverstanden te voorkomen is het belangrijk om met je vrienden af te spreken wat jullie van elkaar verwachten. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je elkaar een seintje geeft als je even een moment rust nodig hebt.  

Hoe vertel ik op school dat ik ADHD heb?

Om ADHD op school te bespreken kun je er bijvoorbeeld een spreekbeurt of presentatie over geven voor je docent en je klasgenoten. Zo kun je vertellen wat ADHD is en wat het voor jou betekent.

Voor gesprekken over ADHD kun je de Gesprekshulp voor op school gebruiken. Ook kun je je klasgenoten verwijzen naar websites of video's over ADHD.

Vertel je liever niet aan je klas dat je ADHD hebt? Dat hoeft natuurlijk niet. Bespreek dat dan met je docent.

Het Klokhuis over ADHD  ADHD - Brainwiki

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren