Hoe kan ik mijn kind met ADHD helpen?

Als ouder kun je je kind met ADHD op allerlei manieren helpen. Lastige situaties kun je makkelijker maken, bijvoorbeeld door te zorgen voor rust en regelmaat. Ook is het fijn voor je kind als je positieve aandacht geeft en goed gedrag beloont.

Hoe maak je lastige situaties makkelijker voor je kind?

Regelmaat en structuur inbouwen in de dag kan meer rust geven. Vaste tijden voor opstaan en naar bed gaan, eten, bewegen en ontspannen bijvoorbeeld.

Bespreek daarnaast met je kind op welke momenten het veel last heeft van de ADHD. Als jij en je kind begrijpen welke situaties lastig zijn, kunnen jullie proberen om ze makkelijker te maken. Bespreek dit ook met anderen, bijvoorbeeld op school.

Onderstaande vragen kunnen jou en je kind helpen om te bedenken wat lastige situaties zijn. Bij elke vraag staan tips om het makkelijker te maken voor je kind.

Is de omgeving rustig of druk?

kinderen met ADHD vinden het vaak moeilijk als er veel afleiding is. Bijvoorbeeld een omgeving met veel mensen, beweging en geluiden. Heeft je kind hier last van? Probeer de afleiding te verminderen. Zorg dat je kind een rustige plek voor zichzelf heeft. Leg telefoons weg, ruim het bureau op, of laat je kind een koptelefoon dragen.

Doet je kind iets interessants?

Dingen gaan vaak makkelijker als ze interessant zijn. Het helpt als je kind leuke en minder leuke activiteiten afwisselt. Stel een tijd in hoe lang je kind ergens aan werkt en houd dan kort pauze.

Is je kind moe?

Voor kinderen met ADHD is concentreren hard werken. Dat kan zorgen voor een vol hoofd. Zorg voor voldoende pauze, laat je kind regelmatig bewegen of ga samen naar buiten. Je kind kan dan even bijkomen. Ook regelmatig eten en voldoende slaap helpen.

Heeft je kind een onduidelijke taak?

Beginnen met werken is moeilijk als de taak onduidelijk is. Het geeft kinderen overzicht als een taak in stappen is verdeeld. Eerst de voorbereiding: alle spullen klaarleggen. Dan de opdracht zelf: verdeel deze in stappen. Tot slot de afronding: wat doe je als je klaar bent? Vaak is het fijn om de stappen te kunnen zien, bijvoorbeeld op een planbord of in een agenda.

Is je kind gespannen of emotioneel?

Kinderen vinden het moeilijker om rustig te reageren en zich te concentreren als ze gespannen of emotioneel zijn. Het helpt soms al als je samen met je kind erover praat: wat voel je en waarom? Ook kun je soms samen een oplossing zoeken.

Positieve aandacht: hoe kan dat mijn kind helpen?

Als kinderen aandacht krijgen voor bepaald gedrag, dan zullen ze dit gedrag sneller gaan herhalen. Dit gebeurt bij gewenst gedrag, maar ook bij gedrag dat niet leuk is. Een kind dat vooral negatieve reacties krijgt, kan ook gaan denken dat het niets kan en alles verkeerd doet. Geef daarom juist positieve aandacht.

Een paar tips:

  • Doe samen gezellige dingen. Stimuleer bijvoorbeeld creativiteit, of doe samen activiteiten waar je kind zich uit kan leven.
  • Zeg wat je kind goed doet. Het gaat dan niet om het resultaat van gedrag, maar om hoe je kind iets aanpakt. Bijvoorbeeld: 'Wat goed dat je de opdracht in stukjes hebt gedeeld, zo kun je stap voor stap aan de slag!'
  • Beloon goed gedrag. Zo vergroot je de kans dat je kind het gedrag vaker laat zien.
  • Benoem wat je kind al heeft geleerd. Kinderen merken niet altijd dat zij zich ontwikkelen. Bespreek hoe je kind een jaar geleden was en wat er nu anders is.

Zorg goed voor jezelf

Als jij je als ouder goed voelt, is het makkelijker om je kind te helpen. Zeker als je kind ADHD heeft, is de opvoeding soms uitdagend en vermoeiend. Het kan dan extra moeilijk zijn om te zorgen voor rust en regelmaat.

Het helpt als je goed voor jezelf zorgt. Bijvoorbeeld door af en toe rust te nemen. Of  even met vrienden of familie te praten.  Zijn er problemen die je zelf niet kunt oplossen? Vraag dan hulp bij je huisarts, of bij een wijkteam of buurtteam in je gemeente. Bekijk voor meer informatie hierover de pagina Waar kan ik terecht met vragen over mijn kind met ADHD?

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders