• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Ouderschap en opvoeden

Richtlijn opvoedingsondersteuning

Het TNO en NJi hebben om de hulp aan ouders en jeugdigen te verbeteren de jgz-richtlijn opvoedondersteuning ontwikkeld. Door de transitie naar wijkgericht werken voldoet deze richtlijn nog maar gedeeltelijk aan de situatie in de praktijk. Aankomend jaar zal het NCJ deze richtlijn ontwikkelen naar een versie die aansluit bij de huidige praktijk.  

De richtlijn gaat in op:

  • Wat opvoedingsondersteuning is. Wat de vragen en behoeftes van ouders  zijn  en welke wettelijke en maatschappelijke kaders er zijn;
  • De taken van opvoedingsondersteuning, signalering van opvoedproblematiek, besluitvorming over hulp en steun, interventies, gewenste professionele attitude en competenties; 
  • Samenwerking in het stelsel van preventie en zorg, en organisatorische vraagstukken voor managers in de jeugdgezondheidszorg (jgz) en het Centrum Jeugd en Gezin ( CJG).

Voor het dagelijks werk in de opvoedingsondersteuning is het voldoende om gebruik te maken van de samenvatting van de richtlijn en de werkkaarten: 

Vragen?

Jolyn Berns is contactpersoon.

Foto Jolyn  Berns

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.