• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Ouderschap en opvoeden

Geef laagdrempelige hulp bij alledaagse vragen

Het is belangrijk dat u als professional vragen van ouders over opvoeden en ouderschap zoveel mogelijk normaliseert. Uitdagingen en vragen horen bij ouderschap. Door ouders serieus te nemen, steun te geven en vragen te beantwoorden over deze normale problemen helpt u hen bij het opvoeden.

Probeer u zoveel mogelijk te richten op wat ouders en andere opvoeders zélf aan oplossingen bedenken en welke competenties zij hebben. Zo helpt u ouders hun eigen kwaliteiten beter te benutten en in te zetten. U levert op deze manier als professional een bijdrage aan het vergroten van de draagkracht en/of verminderen van de draaglast van een gezin.

Wat zijn alledaagse opvoedingsvragen?

Lastig gedrag betekent niet altijd dat er ernstige problemen zijn in de opvoeding. Het gedrag van het kind hoort in veel gevallen bij de ontwikkelingsfase waarin een kind zich bevindt.

Als professional schat u met kennis over de ontwikkeling van kinderen in of er sprake is van een alledaagse opvoedingsvraag of dat er meer aan de hand is. Hiervoor kunt u gebruikmaken van onderstaande tabel. In deze tabel staat een overzicht van normale en ernstige opvoedproblemen per ontwikkelingsfase. Deze informatie kunt u gebruiken bij het begeleiden en adviseren van ouders. Natuurlijk verschillen opvoedvragen,  problemen en  zorgen van ouders per gezin en sociale omstandigheden.  

Tabel normale problemen per ontwikkelingsfase kind

Vragen?

Esther van Beekhoven is contactpersoon.

Foto Esther van Beekhoven

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.