• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Middelenmisbruik en verslaving

Gevolgen roken

De ernstige gevolgen van roken ontstaan over het algemeen pas na langere tijd en komen daarom bij jongeren nog niet voor. Toch is de kans op vroegtijdige sterfte voor rokers anderhalf tot tweeënhalf keer zo groot als voor niet-rokers. Op korte termijn hebben jongeren die roken meer astmatische symptomen en meer mond- en tandproblemen. Ook heeft roken een nadelig effect op intensieve inspanningen die langer dan enkele minuten duren (Schrijvers e.a., 2008).

Verslaving

Door de nicotine in tabaksrook is roken snel en sterk verslavend. Hoe jonger iemand begint met roken, des te groter de kans op verslaving (Schrijvers e.a. 2008). De meeste rokers zijn begonnen met roken en er verslaafd aan geraakt toen zij op de middelbare school zaten. Hersenen van jongeren zijn gevoelig voor nicotineafhankelijkheid. Dat vergroot de kans dat ze blijven roken. De blijvende veranderingen in hun hersenen leiden ertoe dat ze na het stoppen een sterke hunkering naar het roken krijgen en dat de kans op terugval groot is.

Bronnen

  • Schrijvers, C.T.M. & Schoemaker, C.G. (2008). 'Spelen met gezondheid: leefstijl en psychische gezondheid van de Nederlandse jeugd'. Bilthoven: RIVM.
  • www.stivoro.nl
Vragen?

Ria Schouten - de Vos is contactpersoon.

Foto Ria  Schouten - de Vos

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.