Jongeren in geldproblemen door coronacrisis

Een op de drie jongeren ziet zijn inkomsten teruglopen door de coronacrisis. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) na een peiling onder 1.050 mensen van 18 jaar en ouder.

Het grootste deel van de jongeren verwacht een inkomensdaling tot maximaal 30 procent. Deze groep heeft volgens het Nibud veel geldproblemen doordat ze vaak een flex- of oproepcontract hebben en door de coronacrisis niet meer worden ingezet.

Vóór de coronacrisis kampten 400.000 jongeren tussen de 18 en 26 jaar al met ernstige geldproblemen. Nu blijkt dat een op de drie jongeren minder inkomen heeft door de coronacrisis, komen er volgens het Nibud mogelijk meer jongeren met schulden bij.

'In de schulden komen, is echt niet altijd je eigen schuld', zegt NJi-medewerker Hannes van de Ven. 'Kleine betalingsachterstanden kunnen al snel oplopen tot een grote schuld. Zeker tijdens de coronacrisis kunnen jongeren er vaak niets aan doen dat ze financiële problemen krijgen, bijvoorbeeld als ze hun bijbaan plotseling kwijtraken.'

'Het is in het belang van de hele maatschappij dat deze jongeren niet verder afglijden in schulden en snel hulp krijgen. Hulpverleners, gemeenten en schuldeisers moeten hierin samen optrekken en daarbij naar de hele leefsituatie van de jongere kijken. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van het niet meer kunnen betalen van huur of zorgverzekering?', aldus Van de Ven.

Bron: Nibud; Nederlands Jeugdinstituut