• HET NJi WERKT AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Actueel

Nationale Jeugdhulpprijzen 2016

Dit jaar worden voor de achtste keer de Nationale Jeugdhulpprijzen uitgereikt. Deze keer staan ze volledig in het teken van vluchtelingenkinderen. Op de hoogte blijven? Volg de prijzen dan op Facebook.

Logo Nationale JeugdhulpprijzenIn het teken van vluchtelingenkinderen

Op donderdag 24 november 2016 worden voor de achtste keer de Nationale Jeugdhulpprijzen, voorheen de Nationale Jeugdzorgprijzen, uitgereikt. Deze prijzen gaan naar veelbelovende projecten of goed onderbouwde plannen die kunnen bijdragen aan een verdere professionalisering van de jeugdhulp en als voorbeeld kunnen dienen voor andere instellingen in de jeugdsector. Dit jaar staan de prijzen in het teken van de hulp aan en ondersteuning van vluchtelingenkinderen en -jongeren. De uitreiking vindt plaats tijdens de Mulock Houwer-lezing waarbij hetzelfde thema centraal staat.

Het lot van minderjarige vluchtelingen

Nederlandse gemeenten krijgen momenteel te maken met de opvang van meer vluchtelingen dan zij tot nu toe gewend waren. Het aantal minderjarigen onder hen, dat in Nederland asiel aanvroeg, is het afgelopen jaar zelfs verdubbeld ten opzichte van 2014 (Jaarbericht Kinderrechten 2016). Ook voor hen geldt, net als voor Nederlandse kinderen, het Internationaal Verdrag inzake de Kinderrechten. Hoe krijgt dat in de praktijk vorm en wat kunnen we daarvan leren? Wat gebeurt er bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat zij stabiel kunnen opgroeien en zich optimaal ontwikkelen? Hebben ze toegang tot onderwijs en gezondheidszorg? Krijgen zij hulp bij het verwerken van wat ze hebben meegemaakt?

Kortom, in hoeverre krijgen zij de kans om een zo normaal mogelijk leven te leiden en een plek in onze samenleving te verwerven? Kunnen hun ouders rekenen op hulp en ondersteuning als het gaat om de opvoeding en de specifieke problematiek waarmee vluchtelingenouders te maken hebben? Dit jaar willen we met de Nationale Jeugdhulpprijzen inspirerende initiatieven voor het voetlicht brengen die professionals, organisaties, burgers, vrijwilligers en gemeenten nemen om minderjarige vluchtelingen op te vangen en hen de zorg en aandacht te geven waaraan zij behoefte hebben. 

De prijzen

De Nationale Jeugdhulpprijzen gaan daarom dit jaar naar inspirerende en veelbelovende voorbeelden op het terrein van opvang, educatie, zorg, begeleiding, integratie etcetera, die erop gericht zijn de rechten van vluchtelingenkinderen zo goed mogelijk te behartigen.

De prijzen bestaan uit een vakprijs en een publieksprijs. De vakprijs wordt toegekend door een jury bestaande uit professionals, wetenschappers en ervaringsdeskundigen. Zij nomineren zes inzendingen om vervolgens daaruit ‘hun’ winnaar te kiezen. Begin oktober worden de genomineerde projecten bekend gemaakt op Voor de Jeugd Dag. Deze projecten worden op film vastgelegd en online aan het brede publiek gepresenteerd. Voor de publieksprijs kan iedereen daaruit een keuze maken en zijn voorkeur kenbaar kan maken door online een stem uit te brengen. Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs.

De winnaars van de Nationale Jeugdhulpprijzen maken kans op een bedrag van 20.000 euro om in hun (winnende) plan of project te investeren. De Nationale Jeugdhulpprijzen zijn een initiatief van het Jeugd Innovatie Fonds en worden eens in de twee jaar toegekend, de organisatie is in handen van het Nederlands Jeugdinstituut.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.