Logo Nederlands Jeugdinstituut
Home > Actueel > Nieuws over de jeugdsector > Roma-multiprobleemgezin gebaat bij strikte benadering

Roma-multiprobleemgezin gebaat bij strikte benadering

Delen:

Deel op TwitterDeel op FacebookDeel op LinkedInMail deze pagina

19 maart 2013

Een stevige en consequente benadering van multiprobleemgezinnen met een Roma-achtergrond helpt kinderen in deze gezinnen aan een betere toekomst. Dat schrijven onderzoekers van de Politieacademie in een rapport dat 14 maart is aangeboden aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Het rapport biedt handreikingen aan hulpverleners en wetshandhavers in de aanpak van overlast, schoolverzuim en de inzet van Roma-kinderen bij criminaliteit. De nadruk ligt vooral op het verbeteren van de positie van minderjarigen. Het helpt om multiprobleemgezinnen op maat te benaderen en ouders op hun rechten en plichten tegenover hun kinderen te wijzen. Ervaringen in drie zogeheten proeftuingemeenten, Lelystad, Nieuwegein en Veldhoven, hebben laten zien dat deze aanpak op termijn werkt. Deze gemeenten constateerden onder meer een groeiende deelname van Roma-kinderen aan het basisonderwijs.

De werkwijze vraagt geen nieuwe regels maar wel bestuurlijk commitment zodat uitvoerende beroepskrachten niet het gevoel hebben er alleen voor te staan.

Eerder nieuws over dit onderwerp

Reacties Reageer op dit nieuws Reageer
Er zijn nog geen reacties.
Kennisnet Jeugd
Samen werken aan een
succesvolle transformatie

Wekelijks het laatste nieuws over de jeugdsector. Neem een gratis abonnement.